Weboldal – miért? milyet? kivel?

// február 18th, 2010 // Web

Miért is kell weboldal? Én is megtudom csinálni?

Már néhányan kértétek, hogy írjak valamit a weboldalakról. Én alapvetően Online-Marketinget tanulok fősulin. Ebbe inkább az tartozik bele, hogy mit kell csinálni, nem azt, hogyan kell megvalósítani. Szóval nem programozást tanultam. Bár magamtól elkezdtem. 2008 elején a Keresztény Közösség Egyháznak szüksége volt egy modern weboldalra, viszont szép magyar módszerre nem volt pénzünk rá. Ezért én elvállaltam, hogy megtanulok weboldalt készíteni, és én majd megcsinálom. Már előtte is érdekelt, és már készítettem előtte is nagyon alap html oldalakat. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy ha van valaki a gyülekezetben, akit érdekli a téma, akkor jó ötlet lehet, hogy rábízzátok ezt a munkát. Végül a gyülis oldal elkészült, amit megnézhettek itt: www.kke.hu. Több, mint három hónapig készítettem az oldalt. Nagyon sokat szenvedtem vele, rengeteg éjszakám ráment. De kész lett, nem ez a lényeg. Azóta már rengeteg más oldalt is készítettem, amik már 2-3 nap alatt elkészülnek. Mindig az elsőt nehéz megszülni, de ha azt befejezzük, akkor a többi már könnyű lesz.

Ezeket azért írtam le, hogy lássátok, nem kell profinak lennetek, hogy elkészülhessen egy színvonalas oldal. Én, közel sem vagyok profi még most sem, szóval így olvassátok ezeket. A válasz a címben feltett kérdésre abszolút IGEN, bárki megtudja csinálni…

Először is, miért fontos, hogy legyen weboldalunk? Manapság rengetegen böngésznek neten. Ezért fontos egy virtuális megjelenés is. Leszögezném, hogy én nagyon fontosnak tartom, hogy színvonalasan megjelenjen egy gyülekezet a weben, viszont nem lehet csak erre támaszkodni. Nem elég egy jó weboldal, tartalomnak is jónak kell lennie, és nem elsősorban a webes tartalomra gondolok. Attól még, hogy lehet a tiéd a legjobb weboldal, attól még nem lesz jobb a gyülekezet, érted? Nem kell csodákat várni egy weboldaltól. Egyensúlyban kell tartani a dolgokat. Viszont egy új eszköz arra, hogy elérjünk új embereket, akik talán nem járnak el gyülekezetbe, viszont otthonról szívesen meghallgatják, megnézik a gyülit. Én hiszek abban, hogy egy színvonalas weboldal vonzóvá teheti az egyházat az emberek számára.

Milyen weboldalt érdemes készíteni?

Ez a legfontosabb, hogy ennél jól tudjunk dönteni. Többféle weboldal létezik, valószínűleg én sem ismerem az összest. Alapvetően ez a három fajta van:
– Html
– Flash
– Php

Ez a kérdés, azért nagyon fontos, mert nem csak a látvány számít egy weboldalnál, hanem még rengeteg más dolog. Például optimalizálási szempontból is érdemes megvizsgálni. Ha valaki nem tudja mi ez, akkor lerövidítve annyi, hogy jó helyen szeretnél bizonyos kulcsszavakra megjelenni a keresőkben, alapvetően a Google keresőben. De az optimalizálásról később még írok.

Alapvetően nekem a Flash oldalakkal vannak problémáim. Az előbbi ok miatt elsősorban, hogy nem jelenik meg a keresőben. Miért nem? Azért, mert ha megnézel egy flash oldalt, nem tudsz kijelölni szöveget. Miért rossz ez? Mert a Google kereső a kódot nézi, és ha nem látja a kód között az oldal tartalmát, akkor olyan mintha nem lenne semmi az oldalon. Úgy kell elképzelni, mintha a szöveg a kép fájl lenne, amit a Google nem tud olvasni, mivel csak egy „kép”. Viszont beláthatjuk, hogy a flash oldalak nagyon szépek, illetve kreatív mozgó elemeket tudunk beletenni, persze ha értünk hozzá. A flash-hez nagyon kell érteni, én próbálkoztam vele, de nem mentem sokra. Ezek az okok miatt, én nem ajánlom a teljesen Flash alapú oldalakat. Flash alapú? Érdemes html vagy php alapú oldalt készíteni, amibe viszont belehet szúrni Flash elemeket.

Alapvetően érdemes HTML és PHP alapú oldalakat készíteni. PHP oldal a felül említett gyülekezetem weboldala is. www.kke.hu.
Az előző verzió egy HTML oldal volt, ami nem túl jó megoldás sok esetben.  A html oldal hátrányai:
– több szoftvert kell használni az elkészítésekor
– a weboldal frissítése nehézkes egy nem hozzáértőnek, mivel egy bizonyos programmal lehet csak, amit majd az FTP keresztül kell frissíteni
– rossz a kódolása, nem lesz jó helyezése a google-ben (www.kke.hu az egyház szóra a 887.000 találatból 2. találati oldalon helyezkedik el az optimalizálás után is)
– bizonyos adatok frissítése hosszas
– nem rendelkezik admin felülettel

Akkor milyen weboldalt érdemes készíteni?

Nagyjából fél éve elkezdtem foglalkozni WordPress oldalakkal. Ez a program php alapú. Semmi kódolás nincs benne, csak néha… olyan kezelőfelülete van, mint pl. a FaceBook-nak vagy a Myspace-nek. Szinte csak a tartalmat kell feltölteni. Ilyen oldal pl. www.demenyzo.hu. Persze azért ez sem annyira egyszerű. WordPress oldal előnyei:
– könnyen kezelhető, frissíthető
– rengeteg ingyenes weboldal sablon letölthető hozzá
– a weboldal megjelenését 1 gombnyomással teljesen meg lehet változtatni
– gyorsan és jó pozícióba teszi be a Google keresőbe (www.extremgeneracio.hu az extrém kulcsszóra 24 millió találatból az első oldalon van, kb. a 4-5 helyen általában, tudatos optimalizálás nélkül)

Én mindenképpen ezt az oldalt ajánlom. A WordPress-en kívül még van néhány hasonló program. Ilyen a Drupal és a Joomla. Azokat nem használtam, ennek az oka, hogy nincs fenn neten túl sok segítségnyújtás hozzájuk. De kilehet őket próbálni, de abban én nem tudok sajnos segíteni. (nem dolgozom a WordPress-nek, nem ezért ajánlom, haha)

Remélem hasznos volt és tudtam segíteni. Írjatok, ha van kérdésetek. És kérlek küldjétek tovább más gyüliknek a www.demenyzo.hu weboldal címet, és iratkozzatok fel, hogy azonnal értesüljetek az új tartalmakról. Üdv

… írjátok le, mire vagytok még kiváncsiak, ebben a témában még miről írjak (vannak elképzeléseim, de kiváncsi vagyok, hogy ebből az írásból mi jött le, és milyen kérdések vannak…


3 hozzászólás a(z) “Weboldal – miért? milyet? kivel?”

  1. hajnalcsillag szerint:

    nem arra gondoltam, hogy nézzem ki.. bár biztos az is érdekes lehet. hanem magára a tartalomra gondoltam, hogy hogyan lehet megismerni egy embert az írásaiból, mennyire adjunk betekintést magunkból, egyáltalán vannak-e határai az ilyesfajta megnyilvánulásoknak ilyenek.. : ) lehet hogy csak engem érdekel, úgyhogy ha írsz róla elküldheted külön is.. de engem érdekelne!

  2. demenyzo szerint:

    Mármint mire gondolsz? Blogspot meg ilyenek? miről érdemes írni? vagy hogy nézzel ki? felépítése? vagy mire gondolsz pontosan! ez az oldal is egy blog alapjában:)

  3. hajnalcsillag szerint:

    engem az érdekelne – mondjuk nem pont ehhez kapcsolódva – hogy mi a véleményedről a blogokról a mai formákat megnézve? mit érdemes leírni, mit nem, milyen egy jó blog, stb.. ilyenek. 🙂

Írj hozzászólást

*