Tégy egy szívességet magadnak és bocsáss meg 2.

// május 27th, 2010 // Blog

Első rész: Tégy egy szívességet magadnak és bocsáss meg 1.

ajánlatos elolvasni, ha még nem tetted volna…

Tégy egy szívességet magadnak és bocsáss meg 2.

Megbocsátás egy utazás, először ezt kell megértenünk. De azt vettem észre, hogy nagyon sokan félreértik, hogy mit is jelent a megbocsátás. A biblia azt írja, hogy a megbocsátatlanság olyan, mintha egy kígyó megmarna, és a mérge a testedbe jutna. És őszintén megvallva, mindannyiunkban van már egy ilyen méreg. És a célunk, hogy ezt a mérget legyőzzük. Ha Afrikában megmar egy kígyó, az legyen az első dolgot, hogy öld meg a kígyót:) De ha megölöd a kígyót, az valójában téged nem fog segíteni, nem fog meggyógyítani. Szóval a megbocsátatlanság olyan, mintha mérget innál és azt reméled, hogy a másik ember fog meghalni miatta.

Megbocsátás:

 1. Egy választás, hogy nem fogsz negatívan gondolni senkire vagy semmire, ami fájdalmat okozott neked vagy annak, akit szeretsz. Elengedet ezt az érzést, ez ezt jelenti. Amikor azt érzed, hogy belül harcolsz, hogy legszívesebben megütnéd azt az embert. Annyira jó azt a rosszat érezni. Vissza akarjuk adni nekik azt a fájdalmat, amit ők adtak nekünk. Székesfehérváron lakom, egy gyönyörű város, nagyon szeretem, viszont itt is vannak olyan pici, szemét szúnyogok. Utálom őket, amikor hallom a hangjukat, de nem látom őket. Utálom, és amikor megcsípnek, tudom, hogy nem szabad vakarni. De viszket, és nem tudom megállni:). Az egyik haverom tökéletesen tudja utánozni a hangjukat, egyszerűen félelmetes, és közben meg a fűszállal elkezdi birizgálni a fülemet, és teljesen átjön az érzés. Ilyenkor szívesen leakarom csapni, a szúnyogot is:) haha. De el kell engednünk ezt a haragot.
 2. Többé nem utáljuk és nem is keressük rá az alkalmat, hogy bosszút álljunk. Megbocsátok, amint elítélik őket a bíróságon. Megbocsátok, amint meghal. Megbocsátok, amint vele is megtörténik hasonló eset. Megbocsátok, ha… de ehelyett, megbocsátok, mert meg akarok bocsátani nekik, amit tettek ellenem.
 3. Bízni Istenben, hogy Ő fogja helyreállítani a testemet, a kapcsolatomat és az igazságot. – Róm. 12:19 – Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az Ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek”. Szóval, bíznunk kell Istenben, hogy Ő gondját viseli az szituációnak. Én elengedem Isten kezébe.
 4. A megbocsátás egy ajándék, akkor is adják, amikor ezt valaki nem érdemli meg. Nem számít kiről van szó, nem számít, hogy mit tett. Ez nem róla szól, akinek megbocsátok, hanem rólam szól. Arról a haragról és bosszúvágyról, ami bennem van. Ezt az ajándékot én adom neki, akkor is ha nem sajnálja, hogy mi történt, akkor is, ha észre sem vette, hogy mi történt. A megbocsátás nem függ össze azzal, hogy valaki odajön hozzád és az mondja: „Kérlek, bocsáss meg”. Hanem ez egy ajándék, amit adsz, akkor is, ha nem kérnek tőled bocsánatot. Szóval nem mondhatod azt, majd megbocsátok, ha bocsánatot kér tőlem. Mert lehet, hogy észre sem vette, hogy megbántott. Ha nem bocsátasz meg neki, akkor nem neki lesz rossz, hanem neked. Tégy magadnak egy szívességet, és bocsáss meg neki.

Lk 17: 3 – itt viszont ezt írja: „ha vétkezik ellened Atyádfia, figyelmeztesd, és ha megbánja, akkor bocsáss meg neki”. Akkor most mi van? Itt sokan szeretik ezt a szót, hogy „figyelmeztesd” – az angol fordítás „feddést” használ. És ezt nagyon szeretik gyakorlatban használni. De valójában, amit ez a szó jelent, szimplán az, hogy: kommunikáld felé a helyzetet. Aztán a vers úgy folytatja: „ha megbánja”. Hát szerintem ez természetes, ha oda jön hozzád és elmondja, hogy sajnálja, hogy mit tett vagy mit mondott és bocsánatot kér, még szép, hogy megbocsátok. De a Biblia (Isten szava) sehol sem mondja azt, ha nem bánja meg a másik, akkor nem kell megbocsátanod. Ilyen nincs a Bibliában. Akkor is meg kell bocsátanod. Ez egy döntés, nem a másikon múlik. Ugyanúgy mint Isten önkéntesen megbocsátott minden bűnünknek. Ez az ő döntése volt.

Mi nem megbocsátás:

 1. A megbocsátás nem egy elismerés, hogy amit a másik tett az rendben van. A megbocsátás nem egy kifogás, amit ő tett. Minden rendben van, megbocsátok – nem. Nincs rendben. A megbocsátás nem formálja át a tettüket jóvá. Attól még rossz volt, amit tettek.
 2. A megbocsátás nem az, amikor odamegyünk hozzá és azt mondjuk: „megbocsátok”. Mert lehet, hogy az az ember már meghalt. De attól még megbocsáthatunk neki. Amiről eddig is beszéltünk. A megbocsátás nem róluk szól, hanem rólam és rólad.
 3. Ez egy igaz történet: Afrikában egy nő és néhány barátja kertészkedtek, amikor jöttek a lázadók és megölték a nő barátait, de a nőt életben hagyták, mivel terhes volt. Viszont a nőnek levágták az ajkát, levágták a füleit és az orrát és ott hagyták. Amikor megtalálták a nőt, elvitték egy intézetbe, ahol foglalkoztak vele. Nem sokkal később, az a tini felkelő katona megszökött a lázadóktól és ő is ugyanabba az intézetbe került, ahová a nő is. Amikor a nő észre vette, hogy ő volt az, aki ezt velem tette. Egy ottani gondozó odament hozzá és megkérdezte a nőt, hogy mit szeretnél, mit tegyünk? A lány éppen megcsinálta azt a sorozatot, hogyan kell megbocsátani másoknak. Nem azt, hogy amit a katona tett vele, az rendben van, hanem ez az ő döntése. A lány nem csak hogy megbocsátott, hanem jó barátokká váltak.

  Hihetetlen történet, hogy mekkora erő van a megbocsátásban és a szeretetben. De néha nem kell találkozunk azzal a személlyel, hogy megbocsássunk neki. De néha jó, ha nem találkozol azzal a személlyel, és nem mész oda hozzá és kötöd az orrára, hogy: „megbocsátok”. Nem kell minden esetben az ellenséged barátjává válnod. Valószínűleg nem tűnik ez túl biblikusnak, mert ott van a Róm. 12. 20 – „Sőt, ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia”. Azt mondja, szeresd az ellenségedet. De akkor most mi van? Először fontos, hogy megértsük, mit jelent a szeretet. A Bibliában sehol nem olvashatunk olyat, hogy a szeretet egy érzés. Azt írja a Biblia, hogy a szeretet egy döntés. Ha a szeretet egy érzés lenne, akkor hogy tudnánk szeretni az ellenségünket? Egyszerűen lehetetlen lenne.

  A megbocsátás nem szólít fel téged, hogy engedd hogy tovább bántalmazzanak
  Példa: (egy párbeszéd a gyülekezetben)
  – Nő: A férjem bántalmaz otthon, hányszor kell megbocsátanom neki?
  – Pásztor: a Biblia azt mondja, hogy 77x. Menj haza és kezd számolni. 🙂

 4. Főleg a keresztények, annyira a megbocsátásra fókuszálnak csak, hogy közben engedik magukat bántalmazni. De a megbocsátás nem ezt jelenti, hogy továbbra is engedet a bántalmazást, mert a megbocsátás nem teszi jóvá a bántalmazást (vagy egyéb mást). Csak ott állunk és mindig megbocsátunk, de nem teszünk semmit a bántalmazás ellen. Legyünk bölcsek ezekben a helyzetekben. Attól még, hogy megbocsátasz, nem engeded tovább a szituációt.Egy egyszerű példa: valakivel megbeszéltél egy időpontot, hogy találkoztok valahol. Te ott voltál, de a másik nem jött el és lehet, hogy már többször is eljátszotta ezt veled. Megbocsátasz neki, viszont az nyilvánvaló, hogy nem fogsz benne ezután ugyanúgy megbízni.
 5. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy elfelejtetted, hogy mi történt: de a kultúránk azt mondja: „bocsáss meg és felejtsd el”. Ha nem felejtetted el, akkor igazán nem bocsátottál meg. De ilyet hol olvastál a Bibliában? A megbocsátás az, amikor emlékszel mi történt, de azokat a negatív érzéseket és haragot elszorítottad magadban. De mi van a Zsidók 8: 12 – „Mert irgalmas leszek gonoszságaikkal szemben és bűneikről nem emlékezem meg többé”. De különbség van a „nem emlékezem meg többé” és aközött, hogy „elfelejtem”. A „nem emlékezem meg többé” egy döntés, hogy amikor felébredek, nem fogok a bosszúállás irányába menni. Viszont ez emlékembe benne lesz, mivel az életem része.

A megbocsátás nem a másikról szól, hanem rólam és rólad. A megbocsátás nem egy érzés, hanem egy döntés! A te döntésed, ami neked lesz jó elsősorban, nem a másiknak!

2 hozzászólás a(z) “Tégy egy szívességet magadnak és bocsáss meg 2.”

 1. Zsuzsa szerint:

  🙂 😀 😀 Gondolom tudod miért… 🙂 Én sajna hajlamos vagyok átesni a ló túloldalára, és megbízom olyanokban akik már többször is átvertek. Nem is annyira bízom,mint inkább reménykedem: Most talán nem ugyanaz történik, képes megváltozni és tisztel annyira, hogy nem bánt megint. (Naív vagyok, nagyon) Az emberek nem igazán változnak, sokszor észre sem veszik mennyire megbántottak, mert nem nekik fáj. A megbocsátás arra jó, hogy neked/nekünk se fájjon többé! Ha valaki bánt, ne haragudj rá, ne őrlődj, lépj tovább, szituációtól függően adhatsz több esélyt, hogy bizonyítsa megbánta amit tett, de vannak dolgok amiket nem szabad elfelejteni, ne engedd, hogy folyamatosan bántalmazzanak! Mint ahogy azt feljebb Z is említette 🙂

 2. Geo szerint:

  Ez nagyon jó!!! Szeretem ezt a témát nagyon!!! 🙂

Írj hozzászólást

*