Pozitív NEM (igen-nem-igen kombináció)

// május 20th, 2010 // Blog

Titusz 2:11-15 – Gyülekezetben nem sűrűn mondunk nemet, mivel mi önkéntesek vagyunk és hogy nézne ki, ha csak azt mondanánk?! Tudnál segíteni: NEM. Ez elég vicces lenne.

Nem a gyülekezeten belül kell NEM-et mondanod, hanem a világban. A nem keresztény barátaidnak, olyan dolgokra, amiről tudod, hogy az életedet nem viszi közelebb Istenhez. Tény, hogy egy gyermek első szava: „Igen Apa, azonnal kikapcsolom a TV-ét”. Dehogy: az fogja válaszolni, hogy „NEM!” Miért? Mert sokszor hallja otthon hogy NEM. De minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb nemet mondanunk. Ezért meg kell tanulnunk jól nemet mondani.

Vannak olyanok, akik nagyon jók abban, hogy nemet mondanak, viszont sosem mondják ki magát a szót, hogy: „NEM”. Ez már egy művészet. Nekünk is valamilyen szinten meg kell tanulnunk, mert az emberek nem szeretik, ha azt mondják nekik, hogy NEM. Apukám se szereti, ezért kellett nekem megtanulnom ezt.

Egy gyakorlati helyzet, amikor nemet kell mondanod: Ha oda jön a barátod, főnököd, hogy kéne segítened/dolgoznod a hétvégén. De ugyanarra a hétvégére mondtál Igent a családodnak, hogy elmentek horgászni. Akkor mondjál Nemet a főnöködnek/barátodnak.

Meg kell tanulnunk Nemet mondani, hogy túléljük. Hogy megtartsuk a személyiségünket, az értékünket. Minden IGEN, amire NEM-et kellett volna mondanod, elferdíti az életedet.

Az életünkben csak néhány fontos Igent kell mondanunk. A sorsunkat a Nem szó által fogod megtalálni. Nagyon sok Nemet kell mondanod, hogy megtalált az életed célját. Ha mindenre Igent mondasz, akkor elveszel az életedben, és nem fogod megtalálni az életed célját.

Ezt tartsd az eszemben: amikor NEM-et mondasz valamire, akkor valójában Igent mondasz valami másra!!!

Egy személyes példa: Pusztaszabolcsra három alkalommal hívtak, hogy én is játsszak velük az ifi foci csapatban. De nemet mondtam, mert vasárnap lettek volna az edzések. Azzal, hogy NEM-et mondtam a foci csapatnak: Igent mondtam magamnak, a gyülekezetemnek és Istennek. Érted?

IGEN – NEM – IGEN kombináció

Ha pozitív nemet akarsz mondani valakinek, akkor először egy Igennel kell kezdened, és egy Igennel kell befejezned. Ha csak Nem-et mondasz, akkor az egy agresszív NEM lesz! Hanem meg kell magyaráznod, hogy miért mondasz NEMET.

IGENt mondasz:
– saját magadnak
– amit megakarsz védeni
– ami számodra fontos
– a kapcsolataidnak
– a házasságodnak
– egészségednek
– a pénzügyeidnek
– bármi lehet, ami fontos számodra!!!

NEMet mondasz: (akármi, ami az első IGENt fenyegeti)
– „nem akarok dolgozni ezen a hétvégén, mert már Igent mondtál a családodnak” (ilyenkor pl. a főnököd a Nemet hallja meg, mert nem érdekli őt a te családod, barátaid)
– Ha valamit el akarnak neked adni, akkor Nemet mondhatsz neki, mert valójában Igent mondasz magadnak, hogy jogod van NEMET mondani, amúgy se lenne szükséged egy béna cuccra.

IGENt mondasz: (ajánlás)
– nem tudok dolgozni ezen a hétvégén, mert Igent mondtál a családodnak. De következő hétvégén tudok dolgozni. – Ilyenkor Igent mondtál a családodnak, Nemet arra hogy dolgozni fogsz, és Igent mondasz, hogy a következő héten tudnál dolgozni.
– Vagy: Igent mondasz a családodnak, Nemet a hétvégi munkának, de ajánlasz valakit, akit érdekelne a munka arra a hétvégére!
– Lényege: hogy adjál vissza valamit. Ne csak NEMET mondjál.
– Pl: az egyik technikusunk, néha nem tud eljönni vasárnap, hogy segítsen a gyüliben. Nemet mond nekünk, de mindig szerez maga helyett valakit, aki helyettesíteni fogja. Ezzel a Nemet, egy Igennel fejezi be.

Ezzel a pozitív NEM-el, kapcsolatban maradunk azzal a személlyel. Egy negatív Nemmel megszakad a kapcsolat.

Például: mint mi egy gyülekezet, szeretjük a várost (alkoholisták, utcalányok, rossz életstílussal rendelkezők), Igent mondunk nekik, hogy szeretjük őket. De Nemet mondunk az életstílusuknak, és végül Igent mondunk, hogy felajánlunk nekik egy új életstílust.

5 hozzászólás a(z) “Pozitív NEM (igen-nem-igen kombináció)”

 1. Toma szerint:

  ..épp a minap találtam meg erről azt a papírt, amit még egy régebbi alkalmon kaptam! .. a fejem felett lóg a szekrényemről! 😀 .. jó volt megint elolvasni!^^ 🙂

 2. demenyzo szerint:

  jajah Szasza! 🙂

 3. szasza szerint:

  “amikor NEM-et mondasz valamire, akkor valójában Igent mondasz valami másra!!! ” huhha, ez szíven talált 🙂 nagyon igaz..

 4. demenyzo szerint:

  nm

 5. Dóri szerint:

  Ez nagyon jó! köszi Zééé 🙂

Írj hozzászólást

*