Nagy teret adni az anyagiasságnak (Bibliai pénzügy 7.nap)

// március 10th, 2011 // Blog

Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. Máté 5:6

Talán segít jobban meghatározni, mit is jelent az anyagiasság: “olyan irányzat, mely a kézzel fogható anyagot és világi dolgokat tartja elsődlegesnek a tudattal és a lelki dolgokkal szemben. “ Tehát, ezek után anyagiasnak határoznád meg magad?

Mennyire vagy anyagias?
Anyagias lehetsz, ha elköltöd azt pénzt, amid nincsen vagy olyan dolgokat vásárolsz, amire valójában nincs szükséged, amikor kielégíted vágyaidat vagy hogy lenyűgözz másokat. Mások javai alapján hasonlítjuk össze a saját életünk anyagi hiányosságait?

Olvasd el a Préd 5:9-14 “Aki szereti a pénzt, nem lesz neki soha elég...” Az ige azt mondja, ha a pénzügyi helyzetünktől várunk szeretetet és kielégítés, soha nem leszünk elégedettek. Egy helyes szempontból nézve, anyagi javakat  szerezhet nekünk örömet, de ha nagyobb jelentőséget adunk neki, megrontja a kapcsolatunkat Istennel és másokkal. Ha feláldozzuk a családunkat vagy a kapcsolatunkat Istennel, hogy megszerezzük bizonyos javakat, akkor anyagiasak vagyunk. Az Ige a kapzsi emberről úgy beszél, mint egy bálványimádóról. (Ef. 5:5)

Csak egy úrnak?
Máté 6:24-ben Jézus azt mondja, hogy nem szolgálhatunk egyszerre két úrnak. Amikor nagyobb a szenvedély bennünk a javak iránt, amiket Isten adott, mint az iránt, aki adta, akkor anyagiasak vagyunk. Nem az a probléma, hogy tulajdonunkban vannak dolgok, hanem ha ezek a dolgok Istennel való kapcsolatunk vagy Istentől kapott elhívásaink közé állnak.

Mi a kapzsiság?
Kapzsiság egy mohó vagy önző vágy valami iránt. Mikor javak után vágyódunk, ez megemészt minket és egy olyan pontra juttatja életünket, amikor már nem leszünk elégedettek azzal, amink van, kapzsivá válunk. Lukács 12:15 figyelmeztet bennünket. “Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg.”Pál mondja nekünk: “Öljétek meg tehát a tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul: a paráznaságot… a kapzsiságot, ami bálványimádás” (Kol. 3:5). A kapzsiság lehet  hogy képes felhalmozni nagy gazdagságot de a kapzsiság vagy a javak nem fog boldoggá tenni. Kapzsiság egy bűn Isten ellen, és nekünk meg kell “ölnünk a tagjainkból” ezt.

Vagyon
Ezt a kifejezést úgy tudnánk meghatározni, hogy “bőség bármilyen érték felett.” Nézzük meg ebből a szempontból, egy személy szegénységét vagy gazdagságát az határozza meg, hogy mit értünk érték felett. Mit tekintesz értéknek?
Ami igazán számít, hogy mit tudunk tenni Isten Királyságáért. Azokat a dolgokat amiket felhalmozunk nem fontosak; csak eszközök számunkra, hogy használjuk őket Isten munkájáhozu. Amúgy is Istené minden. A felhalmozott pénz a fő elrettendő példa egy alázatos embernek. A többség vágya, hogy szolgálva legyen, mint hogy szolgáljon. Larry Burkett, Co Founder, Crown Financial Ministries, 1939-2003

Kapcsolatod Istennel
Pál mondja, “Ellenben azt, ami nekem nyereség volt, kárnak ítéltem a Krisztusért. Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért” (Fil. 3:7-8). Pál megérintette Isten vagyonát és megértette, hogy amit a világ kínál neki, közelében sem volt, mint amit Isten adott neki. Megkaptuk az “értékes hitet” és az “értékes ígéreteket” az Isten Szava által (2 Péter 1:1,4). A hited értékesebb mint a javaid? Számodra mennyire értékes az Ő ígéreteiben élni?

A családod
Tudjuk, hogy bajban vagyunk, mikor a pénzügyi egészségünk fontosabbá válik, mint a kapcsolatunk a családunkkal. Tudjuk, hogy egy helytelen egyensúly van az életünkben, mikor több időt töltünk a munkával, TV nézéssel, számítógépezéssel, mint hogy időt töltenénk családi kapcsolataink építésével és hogy az életünket fektetnénk beléjük.
Talán azt gondoljuk, ha keményen dolgozunk, több pénzünk lesz, hogy több javakat vásároljunk a családunknak, de az igazság, ahelyett hogy nagyobb házunk, újabb autónk lenne, amit valójában akarnak, hogy több időt töltsünk velük. Beszélgess egy nyugdíjassal, biztos vagyok benne, hogy nem fognak olyat mondani, “bárcsak több időt töltöttem volna a munkával”. Nem. Általában azt mondják, “Bárcsak több időt töltöttem volna a családommal és Istennel való kapcsolatommal. “

Örök vagyon
Amikor Jézus már majdnem elment a földről, hogy a Mennybe menjen, ezeket mondta a tanítványainak, “Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is.” (Jn 14:2-3) Jézus felment a Mennybe 2000 éve hogy helyet készítsen azoknak akik ismerik Őt, mint Urukat és Megváltójukat.

Írj hozzászólást

*