A múlt legyen végre a múlté (3) – Bocsánatot kérni

// szeptember 10th, 2011 // Rövid üzenet

Történt már olyan, hogy megbántottál valakit, és valami miatt nem tudtál bocsánatot kérni?

mt. 5: 23-24 – „Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, [gyülekezetben dicsőíted Istent] és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, s vidd fel ajándékodat.”

Mielőtt felajánlanád az ajándékot Istennek, menj, és kérj bocsánatot. Rendezd a kapcsolataidat másokkal. Békességet hozzál, akármilyen nehéz is a szituáció. Istennek fontosabb, hogy te/én békességben éljünk másokkal, mint hogy ajándékot adjunk neki (Istennek), dicsőítsük őt.

Mi teszi nehézzé, hogy bocsánatot kérjünk? És mi segít, hogy bocsánatot kérjünk?!

Legnagyobb ellenségünk: BÜSZKESÉG – az emberek nagyobb csoportja, azt mondja: “Nem fogok bocsánatot kérni, főleg nem elsőnek!” Minden kapcsolatban nagy probléma! Két ember hibája történt, nem az egyik fél hibázott csak! Ha te csak 1%-ban hibáztál és a másik 99%-ban, akkor is bocsánatot kell kérned a saját részedért! És ne hozd fel a százalékokat egy kapcsolatban!!! Nem lesz jó vége!!!

A büszkeség azt mondja, hogy „én nem hibáztam, te voltál, te voltál”. Az egyik házassági tanácsadó mondta ezt: „én mindig csak azzal az ártatlan féllel találkozok, aki nem hibás”.

Legnagyobb barátunk: MEGALÁZKODÁS, megalázom magam Isten és a másik ember előtt. Ilyenkor a kapcsolatodat magad fölé helyezed, akkor is ha ártatlannak érzed magad! Jobban szeretem ezt az embert, mint amikor nekem van igazam! Ezt mégegyszer: Jobban szeretem és jobban értékelem ezt a kapcsolatot, mint amikor nekem van igazam! Igaz? Annyira szeretjük azt az érzést, amikor nekünk lett igazunk! “Én megmondtam.” De meg kell aláznunk magunkat, és a saját részünkért bocsánatot kell kérnünk!

Hogyan tudok bocsánatot kérni? Egy nagyon rossz módja: “Ha bármi rosszat tettem ellened, sajnálom!”

  1. Pontosan határozd meg, hogy miért kérsz bocsánatot! Pl. hogy kiabáltam veled, vagy hazudtam, nem hívtalak fel; akkor azért. Vagy nem tettem semmit és ez volt a baj. Pl nem védtelek meg, nem voltam ott mikor szükséged volt rám!
  2. Ne keress kifogásokat. Ne mutogass másokra, hogy hibáztál, amikor önző voltál.
  3. Vállald a következményeket. Ha hazudtál, akkor újra kell építened a kapcsolatot. Ha elvitted egyik este szüleid autóját és összetörve hoztad vissza, akkor egy bizalmi kapcsolatot újra kell építened a szüleiddel. Vállald a következményeket.
  4. Kérd a másik megbocsátását: ne csak azt mondjad, hogy sajnálom. Hanem: Kérlek, bocsáss meg nekem!
  5. Ne várj sokáig a bocsánat kéréssel: Ne évek után kérj bocsánatot, hanem minél előbb. Rendezd még ma! Hívd fel, találkozz vele és kérj bocsánatot.

Írj hozzászólást

*