Mi a hozzáállásunk a kincseink környékén? (Bibliai Pénzügy 6.nap)

// február 15th, 2011 // Blog

Mi tudja meghódítani az elmédet? Miről gondolkodsz? Mik a kincseid? Mire szakítsz több időt, mint kellene? Mire költöd el a pénzedet?
A vásárlás egy nemzeti betegséggé vált – a gyülekezetünk előtt a vásárlók sora áll a legközelebbi bevásárlóközpont felé, vasárnap 13 órakkor arra utalva, hogy a szokásos közös vasárnapi ebéd kezd háttérbe húzódni, a hagyományok ellenére.
Hány órát töltesz monitor előtt a héten, legyen az TV műsor, játékgép, mobil vagy számítógép? Akármi után is vágyik a szívünk, átveszi az uralmat egy idő után. Ha testi vágyak után vágyodunk, kevesebbet foglalkozunk a szellemi dolgokkal, de ha a szellemi dolgok után vágyakozunk, akkor kevesebbet fogunk a testi dolgok után. Amióta az ember elbukott az Éden Kertben, elkezdődött egy harc a test és a szellem között. Amikor a gazdagság vágya uralkodik a szívünkben, akkor Isten elvesztette az Ő tekintélyét benne.

“A keresztények nem tapasztalhatják meg a pénzügyi téren a békét, míg át nem adják a teljes irányítást Istennek és el nem fogadják a gondnok/menedzser szerepüket.” Larry Burkett

Hol van a te kincsed?
Máté mondja nekünk, “Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is.” (6:21, Egyszerű Fordítás). Itt Jézust azt mondja, hogy a szívünk (vágyak, remények, szükségletek) össze van kötve a kincsünkkel. Valójában, a szíved legtöbbször követi a pénzedet. Ha Jézus figyelmeztet erre az erőteljes kötődésre a szívünkkel, biztosan jobban oda kell figyelnünk erre. Ha rá szeretnél jönni hol van a kincsed, akkor ellenőrizd le a banki kivonatodat, hitel kártya feljegyzéseidet és rájössz, hogy a szíved melyik irányba húzódik inkább ebben a csatában. Nyilvánvaló lesz hogy mi fontos számodra, ha megnézed ezeket a banki és hitel kártya feljegyzéseket. Amire költöd a jövedelmedet, bemutatja hol van a szíved.

“Ne pazarold el az Istentől kapott életed, egy “épp hogy élek” életettel, kicsi tervekkel, földi beszéddel, állandó zúgolódással vagy szegényes adakozással. Legyél mindaz, amire Isten elhívott, és készítsd fel magad rá.”

Mi a hozzáállásod?
C. S. Lewis mondta egyszer, “Ő, aki ismeri Istent és van mindene, nincs többje mint Ő, aki ismeri Istent.“ (He who has God and everything has no more than he who has God). Az a szó, hogy “mindene” szónak nagy a jelentése, mikor emberiséggel kapcsolatban beszélünk, de a jelentés lecsökken, mikor Istennek kapcsolatba használjuk.
Egy erőteljes kölcsönhatás van egy személy igaz szellemi állapota és a pénze/vagyona feletti tettei között. Jézus kapcsolatba hozta a pénzt, és a megváltást a Lukács evangéliumában (19:9), amikor Zákeus azt mondta, visszaadná a vagyonát a szegényeknek, és négyszeresen visszafizetné azt, amit valakitől is kicsalt. Ezt hasonlítsuk össze a fiatal gazdaggal, aki megtartotta Isten parancsait de mikor Jézust megkérdezte, hogy kaphatnék én is örök életet, Jézus így válaszolt, “menj, add el mindenedet amid van és oszd szét a szegények között…Azután gyere, és kövess engem” (Mt, 19:21, Egyszerű Fordítás). Jézus tudta, hogy a gazdagság uralta azt az embert. Azt mondta, könnyebb egy tevének hogy letérdeljen a megpróbáljon átkúszni egy kicsi ajtón, mint egy gazdag embernek, aki feladná a gazdagságát és belépjen a Isten Királyságába. Ez a kihívás ugyanolyan nehéz manapság is, mint amikor Jézus ezeket mondta.

A karakter próbája
Már olvastuk, ahogyan kezeljük a pénzünket az a karakterünk igazi próbája. Ezt ugyanúgy megmutatja az igazi szellemiségünket.
Ha épp a Mennybe tartó mozgólépcsőn vagy, nem szabad elégedetnek lenned, ahogy a világ működik – akármilyen nehéz is az út. A valóság az, hogy az alkalmazkodás annyira természetes, mint az árral egy irányba úszni. Egyszer is megpróbáltál a jelenlegi dolgokkal ellentétesen “úszni”? Nagyon nehéz, és sokszor le sem ér a lábunk!
Hová fordul egy személy, hogy megfelelő útmutatást kapjon? Nos, könyvek, magazinok és az internet tele van tanácsokkal, különböző tervekkel hogyan szerezzünk, költsünk, takarítsunk és ruházzunk be pénzt. Milyen áldottak vagyunk, hogy van Bibliánk, ahonnan megtudhatjuk a tökéletes tervet Jézus Krisztustól. Jeremiás 29:11 ezt mondja, “Mert csak én tudom, hogy mi a tervem veletek … békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” És Jézus ezt mondja, “inkább a mennyben gyűjtsetek magatoknak kincseket, mert ott sem moly, sem rozsda nem pusztít, és tolvajok sem törnek be, hogy ellopják azokat!” (Máté 6:20, Egyszerű Fordítás).

Luther Márton mondta, “mindannyiunknak el kell beszélgetnünk a szívünkkel, az elménkkel és a pénztárcánkkal”. Tegyük fel, hogy megtörtént a beszélgetés már a szívünkkel. Most pedig változtassuk meg a hozzáállásunkat azzal, hogy felváltjuk a gondolatainkat Istenével.

A Biblia Pénzügy előző napjai:
01. nap – A bibliai válasz
02. nap – Bölcsességet keresni
03. nap – Tanácsot kérni
04. nap – Isten része és a mi részünk
05. nap – A sáfárkodás karaktere

Írj hozzászólást

*