Kiben vagy miben bízol?

// május 29th, 2010 // Blog

A 21. században annyira fel gyorsult az élet, hogy minden problémánkra azonnal akarjuk a választ. Nem gondoljuk végig, kihez vagy hová kéne mennünk segítségért. És az ilyen helyzetekben, nagyon sokszor rosszul döntünk. Amikor történik valami rossz, akkor te kiben vagy miben bízol? Kihez fordult először? Ez itt az igazi kérdés: kihez fordulsz először? 2006 szeptemberében nagyszüleimnek segítettem új kerítést építeni. Egyedül dolgoztam a kerítésen, egy sima fa-oszlopos, drót kerítésen. Szóltak, hogy ebéd van, de én még beakartam fejezni 1-2 méteres szakaszt, hogy a drótkerítést ráerősítem a kifeszített drótra. (aki csinált ilyet, tudja miről beszélek). A telkek szintkülönbsége miatt, a fogó épp fejmagasságban volt, és ahogy az egyik drótot ráakartam hajlítani, a drót kicsúszott a fogóból és a fogó belecsapódott a szemembe. Azonnal éreztem, hogy elég komolyan szemen ütöttem magam, és természetesen a szememhez nyúltam. Utána a kezemre néztem, és láttam csupa vér a tenyerem és csak ennyit mondtam: „Uram, csak ne vakuljak meg”. Bementem nagyszüleimhez, akik már az ebéddel vártak. Én nem láttam magamat kívülről, de nagymamám rosszul a látványtól. Szerencsére ott volt az unokatestvérem is, aki kihívta a mentőket végül. Próbáltam kinyitni a szememet, hogy látok-e? De nem láttam semmit.

Visszagondolva az esetre, nem értem, hogy lehetett az első szavam az, hogy: „ Uram, csak ne vakuljak meg”?! Még mindig csodálkozom. Mert az egy dolog, hogy ismerem a Bibliát, tudom a fejemben, de hogy egy ilyen szituációban ezt mondtam?! Itt nem tudja az ember eljátszani, hogy Istenben bízik-e vagy sem. Nem akarom dicsőíteni magamat, mert tényleg fogalmam sincs még ma sem, hogy történt. De egyet tudtam már akkor is, hogy Isten a gyógyítóm és én csak Ő benne bízhatom. (Jeremiás 33:6)

Sokan viszont ez a kijelentést túlzásba viszik, nincs meg már többé az egyensúly és ilyenkor mi történik? Történik egy hasonló eset, bíznak Istenben, de nem hívnak mentőt. Én hiszem, hogy Isten nem véletlenül találta ki az orvosokat, akik tudnak ilyen szituációkban segíteni, viszont nem szabad elsősorban az orvosokban bízni. Remélem érthető. A lényeg, hogy meg kell tartani az egyensúlyt. Nekem abban a szituációban Istenen kívül az rohammentősre is szükségem volt, aki mondjuk csak annyit mondott, miután megnézte a szememet: „Nem folyt ki, mehetünk”. (az orvosok elég furán nyugtatják meg az embereket, ez már majdnem olyan mint Dr.House)

Az a kérdésem ma: Te kihez fordulsz először? Végig próbálgatsz mindent és mindenkit először, és amikor elfogyott az utolsó lehetőség is, akkor mész Istenhez? Vagy Ő hozzá mész először. Remélem az utóbbi.

7 hozzászólás a(z) “Kiben vagy miben bízol?”

 1. demenyzo szerint:

  hát igen Szasz. Elég fontos az egyensúly. remélem most vasárnap is erről lesz szó:) haha

 2. szasza szerint:

  nemtom pontosan megfogalmazni. talán attól, h olvasás közben elképzeltem, ahogy a szemed kinézhetett. na meg attól, h micsoda “véletlen”, hogy nem lett semmi baj végül.. amúgy vicces, hogy ebben a sztoriban is visszaköszön az “egyensúly” 🙂

 3. demenyzo szerint:

  hát igen, és már nincs semmi baja a szemednek igaz? – amúgy ez a kiáltás Istenhez lehet 2 féle szerintem. Vannak sokan, akik minden percben emlegetik Isten nevét, bármi rossz történik: “jajj Istenem-Istenem”. De amikor tényleg hozzá kiáltasz, az szerintem más!

 4. szil szerint:

  nagyon durva.
  nekem tavaly tomeny hypo ment a szemembe, mikor a furdot takaritottam. az elso napom volt itt, Prestonban, raadasul a ferjemnek aznap reggel el kellett mennie egy hetre. persze az elso reakcioja az embernek, hogy Istenhez kialt. aztan jol jon az elsosegely ismeret is, meg a surgossegi. vizet folyattam bele vagy 20 percig, aztan megkertem a szomszedot, hogy vigyen be a korhazba. ott meg kimostak rendesen, es semmi baja nem lett. vicces volt, hogy taxit kellett hivnom, mert nem tudtam, hogyan jutok haza kulonben.

 5. demenyzo szerint:

  heh! …mitől?

 6. szasza szerint:

  kirázott a hideg.. durva.

 7. Zsuzsa szerint:

  Mondanám,hogy szerencséd volt,de azt hiszem Isten vigyáz rád 🙂

Írj hozzászólást

*