(keresztény) kapcsolatok szintjei / párkapcsolat

// február 1st, 2010 // Blog

Kapcsolatok szintjei – keresztény párkapcsolatok …egyre fontosabbnak tartom, hogy valaki elmondja a tiniknek, hogy most igazából mi van?! Sajnos, keresztény lányok és srácok nem döntenek jól nagyon sokszor ebben a témában. Azt halljuk az egyházban, hogy ezt nem szabad, azt nem szabad. De akkor most mit szabad egyáltalán csinálnunk. Milyen kapcsolatokat alakíthatunk. Én most csak a párkapcsolatról szeretnél beszélni. Fiú-lány kapcsolatról, ami több mint csak barátság. Valószínűleg olyat fogsz most olvasni, amit még egyik tanításnál sem hallottál. Nem új tanítás, de mégsem beszélünk erről az egyházban. Többnyire csak addig jutunk el, hogy nem szabad nem keresztény lánnyal, vagy sráccal összejönnünk. És ez így is van. De szeretnék jobban belemenni, mert ez elég felületes állítás.

Az egyik barátom egyik ifi programon még régebben kapcsolatokról beszélt és egy autó sebváltójához hasonlította. Mindig megfelelő időben kell váltanunk, különben vagy lefulladunk, vagy elég a motor. És ez nagyon tetszett nekem, mert tényleg így van.

Mindenki tudja egy kapcsolatnak a szintjeit:
– ismeretlen
– Barát
– Párkapcsolat
– Házasság

Azt vettem észre magamon is, hogy iszonyat nagy hangsúlyt adunk a tiniknek a barátságról, illetve a házasságról. Mi mindig azt tanítjuk, hogy egy párkapcsolat előtt van néhány fontos dolog, amire figyelniük kell, mielőtt igent mondanának egy párkapcsolatra.

– legyünk előtte csak barátok
– első találkozás után se akarjunk azonnal párkapcsolatot
– attól még, hogy keresztény, nem biztos, hogy járnod kell vele – nem biztos, hogy Ő az igazi
– ne járjál nem kereszténnyel, mert le fog húzni
– ne járjunk csak azért vele, mert Ő szeret engem
– sajnálatból se járjunk senkivel (főleg a lányok)
– ha már régóta keresed, akkor ne járj az első szembejövő lánnyal (ne dönts gyorsan)
– ne higgy annak, hogy a kapcsolat csak egy dolog miatt nem jött össze
– közös emlékek

Barátságból a párkapcsolatba

Térjünk vissza a párkapcsolat szintjeire. Minden szint között van különbség, mindegyiknek vannak határai. Amikor barátok leszünk, akkor lassan megismerjük egymást, közös emlékeket szerzünk és valahogy kialakul valami több. Aztán elkezdünk járni, és ennek is vannak határai. De mi a határ? Erre egy nagyon egyszerű és érthető választ tudok adni: „ha nem csinálnátok anyu és apu előtt, akkor azt már nem kéne”. De szeretnék megállni ennél a szintnél. Itt valami több dolog is történik. Először is az udvarlás vagy mai szóval kavarás megy a párválasztás előtt. Észrevettem valamit ennél a szintváltásnál. Amikor kimondják, hogy IGEN, akkor történik valami, főleg a srác részéről. Eddig a srác fejében az volt, hogyan szerezhetné meg a lányt. Kedveskedik neki, hazakíséri, rengeteget beszélnek telefonos és állandóan csörgetik egymást. De amikor kimondják azt, hogy igen, járunk, az történik, hogy a fiú részéről ez a „vadászat” véget ér. Már többé nem fog annyira kedves lenni. Lehet, hogy nem értesz velem egyet, de én tudom, mint fiú. Amikor már megvan valami, amit annyira akartunk, már nem is annyira fontos. Az egyik ismerősömmel is ez történt. Összejött a sráccal, és valahogy a srác elfeledkezett róla. Amikor szakítottak, mert a lánynak nem volt jó, a srác megint elkezdte a vadászatot, és megint elkezdett foglalkozni a lánnyal. És most megint járnak. Ez csak egy példa, ha nem hisszük el, akkor is ez így van.

Ha minden rendben megy, és nem feledkezünk el a lányról mi fiúk, akkor jöhet az eljegyzés és a házasság és a hosszú élet. Erről nem szeretnék semmit mondani, mert csak erről szól a gyülekezetben a tanítás.

Szóval ténylegesen történik megmagyarázhatatlan dolog, amikor elkezdődik a párkapcsolat. Bár ezt véleményem szerint a házasságnál is el lehetne mondani. Minél közelebb kerülsz valakivel, annál többet kell vele foglalkoznod, és nem fordítva.

Keresztény nem kereszténnyel

Szeretnék néhány sort írni arról a másik dologról, amiről nem beszélnek az egyházban. Mint keresztények, és mint emberek rengeteg dolgot eltudunk dönteni. Véleményem szerint a szeretet is egy döntés, nem egy érzés. Viszont vannak olyan idők, amikor jön a szerelem, mint a vonat. Akkor is, ha nem szeretnénk. Ezt már nehezebb egy döntéssel irányítani. Az lenne a kérdésem, mi van akkor, ha például egy keresztény lánynak megtetszik egy nem keresztény sármos srác, és szerelmes lesz belé? Elmondom gyakorlatba, mit látok: a csaj összejön a sráccal, ott hagyja a gyülekezetét. A gyülekezetét azért hagyhatja ott, mert a srác ráveszi, hogy hülyeség az egész, vagy a gyülekezeti vezetők nem tudják kezelni a helyzetet, és nem szándékosan, de elűzik a lányt.

Sajnos a lányok és a srácok is azt remélik, ha elkezdenek járni egy nem kereszténnyel, majd ők jó hatással lesznek rá, és végül megtér, és minden happy lesz. Ez azért van, mert van valaki hallott valamikor valamit, hogy valaki egyszer összejött egy nem keresztény lánnyal és megtért a lány. Ez a legnagyobb hazugság, amikor ilyennel beetetheted magadat. Persze, volt ilyen eset, de a személyes baráti és ismerősi körömből egy tucat embert tudnék megnevezni, akik ezzel rontották el az életüket. De mi nem, azt mondjuk, hogy nekünk sikerülni fog. Miért akarunk olyat, ami a Bibliában tisztán levan írva a gyengébbek kedvéért.

Sose fogod tudni felemelni a te szintedre a párodat, főleg, ha hölgy vagy, és nem keresztény barátod van. Ezt ki is próbálhatod: ez olyan mintha a széken állnál és a nem keresztény párad a földön. Próbáld meg felemelni a székre, a te szintedre. Utána fordítva, a földön álló próbálja meg lehúzni a széken állót. Mi történt? Ha nem próbáltad volna el, akkor elmondhatom, hogy minden esetben a nem keresztény nyert a földön.

A Biblia azt írja, hogy ne hajtsd felemás igába a fejedet. Pont ezt jelenti. Nem magyarázom túl. Akinek van füle, hallja megJ

De gondolom, ha jó gyülekezetbe jársz, akkor erről már hallottál tanítást. Viszont van egy-két dolog, amit mégis tudunk tenni, ha szerelmes leszünk egy nem kereszténybe. A Biblia nem mondja azt, hogy ne legyen nem keresztény barátod (mint sima barát). Azt tudod tenni, hogy amikor azt akarja, hogy járj vele, legyél kitartó addig, és mondj NEM-et addig neki, ameddig meg nem tér. Mit jelent ez? Hagyjad, hogy vadásszon tovább. Hagyjad, hogy a gyülekezetbe vadásszon rád tovább. Vagy ha nem keresztény lányról van szó, akkor hívd el gyülekezetbe, beszélgess vele Istenről. Ne siesd el a dolgokat, mert amikor Igent mondasz a kapcsolatnak, akkor a fiú részéről ez azt jelenti, hogy a megszerzett. Ő fog ezután meghatározni dolgokat, mit vegyél fel, hova menjél, hova nem menjél. Itt jönnek vissza azok a pontok, amikre figyelni kell párkapcsolat előtt:

– legyünk előtte csak barátok
– első találkozás után se akarjunk azonnal párkapcsolatot
– attól még, hogy keresztény, nem biztos, hogy járnod kell vele – nem biztos, hogy Ő az igazi
– ne járjál nem kereszténnyel, mert le fog húzni
– ne járjunk csak azért vele, mert Ő szeret engem
– sajnálatból se járjunk senkivel (főleg a lányok)
– ha már régóta keresed, akkor ne járj az első szembejövő lánnyal (ne dönts gyorsan)
– ne higgy annak, hogy a kapcsolat csak egy dolog miatt nem jött össze
– közös emlékek

Nagyon sok rossz példát tudnék tényleg felsorolni, de nem szeretnék. Nemrég volt egy beszélgetésem, és pont erről volt szó. Az egyik barátnőjével történt ez, ott hagyta a gyülekezetét és stb.. És mondott egy érdekes dolgot, ami megütötte a fejemet, én is így gondolom, de még sose mondtam ki: „bolond lennék járni egy nem kereszténnyel, teljesen megőrítene”. Pedig velem is, mint mindenkivel megesik, hogy megtetszik egy nem keresztény. De annyira igaz ez a mondat, csak sokszor elfeledkezünk erről. Mi akarunk lenni a Hero, hogy majd megmutatom, hogyan kell megtéríteni. Ne akard becsapni magadat, és főleg ne bíztass másokat erre.

Gyakorlati lépések:

Abban az időben, amíg Nemet mondasz valakinek, és várod hogy megtérjen, sok mindent tehetsz érte:
– Elhívhatod keresztény rendezvényekre,
– keresztény zenét adhatsz neki (az ő stílusában, először inkább angol nyelvűt)
– ifi programra meghívhatod (de ne hívd el az összesre)
– rövidebb tanításokat adhatsz neki és
– imádkozhatsz érte.

De nem elég az ima. Az ima olyan, mint az eső. Ha nem csinálsz előtte semmit, akkor az ima nem ér semmit. Tegyél valamit, azután imádkozzál. Sokan csak imádkoznak és imádkoznak, szellemi harcot vívnak. Baromság.

Természetesen ebben az időszakban a határok megmaradnak a baráti szinten. Nem szabad engedni, mert annak nem lesz jó vége. Akármilyen rendes is a másik, akkor sem.

Van erre egy példám, amikor láttam, hogy ez működött. Nem mondom, hogy ha ezt teszed, akkor is megtér a másik minden esetben. De legalább kiderül, hogy a másik mennyire gondol komolyan téged.

Lányok figyelem:

– Fontos, hogy hagyjál több időt erre, mert a srácok nagyon jól tudják tettetni, hogy már megtértek. Ha úgy tűnik, hogy már megtért, akkor is még várj.
– Egy fiú bármit el tud hitetni egy lánnyal. Vigyázz! (fordítva már nem igazán működik)
– Ne hidd, hogy már keresztény, ha eljött már egyszer az ifi programra. Nem attól lesz valaki keresztény, ha ott van ifin vagy vasárnap…

Még fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha még ezek után sem tudod, hogy mi Igaz Isten szemében, akkor ha valaki tanácsért fordul hozzád ilyen témában, és olyat kérdez, amire nem tudod a választ, ne adj neki semleges választ sose! Mond azt, hogy: „nem tudom”. Azután kérdezd meg a pásztorodat, ifi pásztorodat. De semmiképpen ne mondjad, hogy: „te döntesz”.

Remélem, tudtam segíteni ebben a témában. Csak, hogy ne legyen semmilyen félreértés, én hiszem, hogy nem szabad járnunk nem kereszténnyel. Viszont attól még, hogy nem keresztény, nincs vége a barátságnak. És ez nem Isten igéjének kiskapui. Csak ne úgy csináljuk, hogy elkezdünk járni valakivel és utána akarjuk megtéríteni. Hanem próbáljuk megtéríteni, és utána járjunk vele. Én személy szerint, hülye lennék egy nem kereszténnyel járni.

* több párkapcsolatról szóló tanítást is hamarosan feltöltök, amikről szintén nincs szó a gyülekezetben

– hogyan szakítsunk?
– csak a belső fontos?

7 hozzászólás a(z) “(keresztény) kapcsolatok szintjei / párkapcsolat”

 1. demenyzo szerint:

  @Bandi: ..hát pedig az írva valahol a Biblia, hogy az igének ne csak hallgatói, hanem cselekvői legyetek. Nem elég önmagában az ima, de ne érts félre, az is kell és fontos, de önmagában nem elég. Meg kell tenni a saját részünket, és Isten akkor hozzá teszi azt a részt, amit te meg én nem tudnánk! szerinted?

 2. Bandi szerint:

  Csak annyi hogy jó a cikk egy orbitális farkas baklövéstől eltekintve, ami az ima erejére vonatkozik a cikk végén. Csoki

 3. demenyzo szerint:

  @tomileka – szeritnem kezdetnek nagyon jó ötlet lenne, ha keresnél egy jó gyülit magadnak ahol laksz. – a szerelem kezdeti érzése mindig el fog múlni, ha kereszténnyel jársz, ha nem. Ezért fontos, hogy legyen 1 közös célotok az életre, ami összeköt titeket. …és még annyit, hogy a szerelem (szeretet) egy döntés, nem érzés!

 4. tomiieka szerint:

  Sajnos nekem eddig csak nem keresztény barátnőim voltak , mind csalódás , és kiábrándulás , mindegyiknél csak fellángolás történt meg , aztán elmúlott a nagy szerelem , nem igazán ismerek keresztény lányokat meg nem is nagyon járok se-milyen gyülekezetbe , így fogalmam sincs merre keressek … De majd csak eljő az idő …

 5. […] Kapcsolatok szintjei 2. Keresztény-nem keresztény párkapcsolat […]

 6. Kis Réka szerint:

  Sziasztok!
  Nekem ez a téma a kedvencem mivel hogy lány vagyok így főleg
  Hát igen és nagyon nehéz egy igazi,normális párt találni!
  De szerencsére nekem még van időm erre

Írj hozzászólást

*