Keresztény-nem keresztény párkapcsolat veszélyei

// február 1st, 2010 // Blog

Az előző írásomban arról volt szó, hogy a szerelem érzését nem tudjuk irányítani. Megesik mindenkivel, hogy szerelmes lesz egy nem kereszténybe, annak ellenére, hogy a Biblia leírja, hogy „ne hajtsd felemás igába a fejed”. Beszéltünk arról, hogy fontos, hogy jó időben váltsunk. Várjunk az párkapcsolatig, amíg a másik fél meg nem tér. Most arról írnék, hogy mit tegyünk, ha erről egy kicsit későn szereztünk tudomást, és túl korán váltottunk, igent mondtunk a párkapcsolatnak egy nem kereszténnyel. Érdemes elolvasni először azt a bejegyzést, mert egymásra épülnek.

Ennek sok veszélye van, természetesen nem tudom az összest. De azon érdemes lenne elgondolkoznunk, hogy ha mindegy lenne, hogy kivel kötjük össze az életünket, akkor miért írja erről a témáról annyit a Biblia? Miért akar nekünk tanácsokat adni? Miért tanítanak az egyházban erről, még akkor is ha nagyon felületesen? Én sem értek mindent belőle, és talán sosem fogok, de egy biztos, hogy nagyon fontos. A házasságot a második legnagyobb döntésnek szokták nevezni az életben. Viszont a házasságig is el kell jutni, így szerintem a második legfontosabb döntés, hogy kivel fogsz járni.

Vissza a kapcsolat veszélyeire. Megint lehetne vitatkozni, és tudom sokan csak ebben hisznek, hogy majd megtérítem a páromat. Ennek az esélye 1:millióhoz, szóval inkább foglalkozzunk az esetek 99,9 % százalékával.

A kezdeti állapotban, főleg, ha 15 év körüli párokról van szó, nem látható többnyire jelentős változás. Még nincs a nem keresztény akkora hatással a keresztényre. És sajnos fordítva sem, ami pedig jó lenne. De tudjuk, ennek az esélye szinte nulla. De persze előfordulhat, hogy annyival dominánsabb a nem keresztény fél, hogy beleviszi rossz dolgokban, gondolok itt: lógás a suliból, legális drogok, egyéb drogok, sex stb.. Viszont olyan hatása már van ebben az időszakban is – minden esetben -, hogy valamilyen szinten visszatartja a keresztény félt a növekedésben. Istentől el fog szakítani, ha nem is vehető észre drasztikusan. Ha tetszik, ha nem, ez így van.

Ha 19 év körüli a pár, akkor a párkapcsolatnak nagyobb veszélyei vannak. Egy külsős embernek nagyon könnyen észrevehető változások. Maradjunk annál a példánál, hogy egy keresztény lány, egy nem keresztény fiúval jár. Mert az esetek többsége ilyen (ennek az okáról is lehetne beszélni). Ekkor a fiú már sokkal erősebben dominál, mint 15 évesen. Nagyobb hatással lesz, és sajnos esetek többségében rossz hatással lesz rád. Megmondja, hogy mit vegyél fel, hova menjél, hova mehetsz, kikkel találkozhatsz stb.. És ezt nem most találtam ki, ez megtörtént. El fog szakítani a gyülekezetből, még akkor is, ha szolgáló voltál, még akkor is, ha az egyik vezető voltál a gyülekezetben (pl. dicsőítésvezető). Hallani sem akarsz majd az egyházról, vagyis ezt fogok külsőleg mutatni kezdetben. De egy idő múlva, amikor már évek óta nem jártál egyházba, akkor már nem kell tettetned.

Az összes ilyen kapcsolatnak van egy még nagyobb veszélyei is. Ami túl megy rajtad, már másokra is hatással van. Amikor korán váltasz, nem vártad meg, hogy kereszténnyé váljon, akibe szerelmes lettél, akkor ezt látni fogják mások is. Ezzel példát mutatsz nekik, akkor is, ha rossz példát. És ha nem is vagy vezető a gyülekezetben, akkor is követni fognak, mert mindenki vezető valamilyen szinten. Ezért van sokkal nagyobb felelősség a vezetőkön, akiket mindenki figyel, mert ha ők elbuknak, akkor az egész gyülekezet, az egész ifi követni fogja.

Lehet, hogy most még nem látsz a kapcsolatodban semmi veszélyt. De biztosan érzed belül, hogy valami nem jó. Valami nem stimmel a szituval. Ez egy olyan érzés, amit nem tudok én se megmagyarázni. Ez egy olyan elv, egy olyan tanács, amit Isten adott nekünk, hogy ne hajtsuk felemás igába a fejünket. Persze, lehet, hogy nem érzel ilyet. Amikor szerelmesek vagyunk, minden rózsaszín, nem a veszélyeire koncentrálunk, hanem élvezni akarjuk a jelent. Ha csak ezért mentél bele a kapcsolatba, hogy élvezd a mai napot, lehet, hogy a holnapi napot, akkor csináld tovább. De ha hosszú távban gondolkodsz, és szeretnél másoknak is példát mutatni, és már érzed, hogy nem tudod “felhúzni” a párodat, akkor hagyd abba, ott ahol vagy.

Először ha megüt a szerelem, akkor nem tudsz mit tenni. Viszont, valahol meg van írva, hogy „értsétek meg Isten akaratát”. Ez nekem azt mondja, hogy ne az érzéseink után döntsünk, hanem hogy álljunk meg egy pillanatra, gondoljuk át, és utána döntsünk. Ha az érzéseid alapján döntesz, akkor többnyire rosszul döntesz, rosszul döntök.

És ahogy már idéztem az egyik barátomtól: „bolond lennék járni egy nem kereszténnyel, teljesen megőrítene”

Tedd fel magadnak ezt a kérdést: „Ha ezt tudtam volna előbb, akkor is korán váltottam volna? Vagy vártam volna még, amíg megtér?”

Írj hozzászólást

*