Hogyan spórolj meg évente 0.5 millió forintot

// április 20th, 2012 // Pénzügy

Valamelyik nap néhány barátommal Cashflow társasoztunk, és a játék után gondoltam leírok néhány tippet és trükköt, hogyan tudjuk jobban beosztani a pénzünket, hogy tudunk jobban gazdálkodni. Mert az életünkben bizony nagyon sok terület van, ahol pénzt tudunk megtakarítani, és sok esetben nem is csökken az életszínvonalunk közben. A legnagyobb probléma, amikor költünk és a leírt pontokban nem túl jól teljesítünk épp, hogy nem látjuk a nagy képet. Nem látjuk, hogy ez a kiadás ha szokássá válik, mint például a gyorséttermi étkezés, akkor éves szinten milyen kiadásokat halmoz fel.

A Cashflow társas lényege mégsem ez, hogy állandóan spórolj és megtakaríts minél több pénzt, hanem, hogy a pénzed dolgozzon helyetted, vagyis passzív jövedelemre tegyél szert. Ez nem tartozik ide, de ha érdekel, olvasd el a Cashflow társasjáték lényegét itt>>

Tehát itt van néhány tipp, amiből pénz tudsz szerezni, avagy pénzt tudsz megtakarítani.

Banki lekötés
Ha bankban tartod a pénzed, akkor havonta kötsd le (betétlekötés): Nem érdemes nagyon hosszú távra lekötni, mert nem annyival nagyobb a kamatláb, mintha havonta kötnéd. De ha lekötöd hosszú távra, akkor nem nyúlhatsz hozzá. Ha mégis lesz egy váratlan kiadásod, akkor fel kell bontanod, így bukod a kamatot.

Feltételezzük, hogy van 100.000 ft-od a bankban. Ezt érdemes úgy lekötnöd, hogy kivonod belőle azokat az összegeket, amiket számlákra vagy egyéb dolgokra költened kell. Mondjuk ezeknek az összege 20.000ft. Így 80.000ft marad lekötésre. Ezt is érdemes 2 részletbe lekötni. Ezért én 2×40.000 ft-os lekötést ajánlok, így ha egyéb kiadásod közbejönne, a költség nagysága szerint csak az egyik lekötést kell feloldanod, így a másik kamat részét megkapod.

Ne feledd a 20% kamatadót. Így az ígért kamat 80%-át kapod meg ténylegesen! Pár százezres lekötésnél évente ez 5.000-20.000ft bevételt is eredményezhet, de lehet több is!

Ne fizess bankkártyával
Ha teheted, mindig kézpénzzel fizess. Nem csak azért, mert a vásárlás még extra pénzbe is kerülhet, hanem azért, mert egy kutatás bebizonyította, mikor valaki bankkártyával fizet, akkor nem érez fájdalmat. Amikor kézpénzzel fizetünk, akkor az agyunkban egy fájdalom alakul ki, mert nem akarjuk kifizetni. Ellenben a bankkártyás fizetéssel, nem alakul ki a fájdalom, olyan mintha nem is lenne agyunk! Szóval, ha teheted, ne fizess bankkártyával.

Persze van olyan, amikor neten vásárlunk, akkor nincs mit tenni.

Felejsd el az ATM-et
Az ATM-es kézpénzfelvételt is felejsd el. Viszont havonta 1x biztosan használnod kell, amikor a fizetésedet veszed fel. De amúgy ne használd. Minden ATM kézpénzfelvétel pár 100ft-ba kerül, de ha havonta már 5x használod, akár 2.000 ft is lehet. (a bank pénztárában még drágább). Ez évente 24.000ft.

Válts szolgáltatót
Érdemes a tv-s és internetes előfizetésnél sűrűn szolgáltatót, vagy csomagot váltani. A hűségnyilatkozat többnyire 1 vagy 2 évig tart. Ezután azonnal meghosszabbítják a szerződést, ami nekünk nem jó! Mivel a régi áron értékesítik számunkra. Viszont minden évben kampányolnak, hogy új ügyfeleket szerezzenek. Ezt ki kell használnunk, mert akár havonta 3-4 ezer forintot is megspórólhatunk. Ez évente 36-48 ezer is lehet.

Hagyd otthon az autót (vagy akár add el)
Az autó ilyen üzemanyag árak mellett nem éri meg használni. De ha egyáltalán nem is használjuk, akkor érdemes eladni, így a fenntartási költséget is megspóroljuk. De ha a munkábajáráshoz feltétlenül szükségünk van rá, akkor is próbáljuk meg, hogy hetente 1-2 alkalommal a tömegközlekedést használjuk. Ezt ki kell számolni, de havonta 10.000ft-ot is megspórolhatsz. Ez éves viszonylatban 120.000 Ft.

Ne egyél étteremben
A felgyorsult életben, egyre kevesebb időnk jut otthon ételt készíteni, így gyorséttermekben eszünk, a munkahelyünkön pedig az étteremben ebédelünk. Az naponta 1000 ft többletköltséget is eredményezhet, sőt. Egy hónapban 20 munkanap alatt már 20.000ft gyűlik így össze. Egy évben pedig 240.000ft.

Ha még hozzávesszük hetente 1x gyorséttermi étkezést, akkor az még 1.500ft. Számuljunk úgy, hogy hetente 1x. Havonta 6.000 Ft, évente pedig 72.000 Ft. (Biztos vagyok benne, hogy diák létére is a fiatalok hetente megesznek legalább 1 sajtburger menüt, ami olcsó, de mégis éves viszonlatban 52 x 450 Ft = 23.400 Ft

A kettő összege pedig már évente 312.000 Ft.

Összegzés
Ha ezeket alkalmazzuk az életünkben, akkor csak ezekkel egy évben 497.000 – 524.000 Ft között megspórolhatunk! Fél millió forint évente!!!! Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán például ne együnk étterembe, mert annak is megvan az ideje. Viszont ha odafigyelünk ezekre (és ezen kívül még sok másra is, például víz, energia, fűtés használatra, cigi), akkor jövedelmünk nagy részét megtakaríthatjuk.

* Mindig azt mondom, ameddig az emberek autót használnak és cigit szívnak, addig nincs válság!

Egy hozzászólás a(z) “Hogyan spórolj meg évente 0.5 millió forintot”

  1. Damarisz szerint:

    Sőt az éttermeknél én megemlíteném, hogy kerüljék a Teázokat és kávézókat is a diákok ( magamnak is mondom , haha ) Ahol egy Tea is 700 Ft. Az is éves kiadásban már nagyon sok. 🙂
    A Kávék árát már le sem merem írni, főleg ha Sturbucks-ról beszélek . =)

Írj hozzászólást

*