hiány VS. túláradás

// június 1st, 2010 // Blog

Én már nagyon sokszor feltettem magamnak azt a kérdést, hogy a keresztények nem lehetnek gazdagok, nem lehet jó életük a földön? Isten azt szeretné, hogy hiányt szenvedjünk a Földön, de majd a Mennyben jó életünk lesz. Sokan mondták már, hogy ne akarjunk gazdagok lenni és ne akarjunk jó létbe élni, mert: “a gazdagok nem üdvözülnek” vagy valami ilyesmit mondanak állandóan. De én semmilyen teológia tudás nélkül úgy érzem, hogy Isten nem azt akarja, hogy mind csövesek legyünk itt, hogy kevés ötletünk, bölcsességünk, adottságunk és barátságunk legyen. Mert amikor valaki azt mondja, hogy ő nem hisz a túláradásban a Földön, akkor valójában ezt is mondja (ne az anyagi túláradásra gondolj, kérlek). Kérdésem, Te a szűkölködésben vagy a túláradásban hiszel?

Én a túláradásban, mert ahogy már mondtam, nem hiszem, hogy Isten azt akarja, hogy szükölködjek bármiben is. Hanem tele legyek ötletekkel, barátokkal, bölcsességgel és adottságokkal. Neked az elvárásod miben van? Egyáltalán vannak?

Nagyon tetszik, ahogyan a Bibliában Dávid beszél erről. Ő neki voltak elvárásai, és a túláradásban hitt. Zsolt. 23:1 – “Az Úr az én pásztorom, NEM SZÜKÖLKÖDÖM”. Vagyis nincs hiányom. Aztán az 5. vers második felében: “csordultig van poharam”. Dávid ebben hitt, leírta, hogy az ő pohara csordultig tele lesz. Ezzel a szellemiséggel, és hozzáállással kéne a saját életünket is néznünk. Amikor te a saját életedre mondod ezeket: “az én életem túláradó lesz, és nem szükölködöm semmiben”

4 terület az életünkben, ahonnan el kell várnunk, hogy túláradás legyen az életünkben, és nem pedig hiánynak.

1 terület: Ahogyan gondolkodszÚgy gondolkodsz, hogy hiányt hoz az életedbe, vagy úgy, hogy az túláradást hozzon?Tudunk úgy gondolkodni, hogy Isten tervét az életünkre lekicsinyitjük. Istennel szemben tett elvárásaink kicsik. Ez mind gondolkodás. Úgy gondolkodsz, hogy túláradó ötleted, adottságod, bölcsességed, pozitív gondolkodás, nagy elvárásaid legyen. Annyi ötleted lesz, hogy már nem tudod leírni őket. Az összes füzeted betelt már. A számítógépeden elfogyott a memória. Túláradás! És nem azt mondod: ” nekem sosem jön össze semmi”. Vagy túláradó Hit, vagy ötlet hiány, a béke hiánya.

Zsolt 26: 1-3 “Uram, szolgáltass nekem igazságot, mert feddhetetlenül éltem, az Úrban bíztam ingadozás nélkül! Vizsgálj meg, Uram, és próbálj meg, kutasd át szívemet-lelkemet! Mert hűséged szemem előtt van, igazságod szerint járok-kelek”

Szerintem Dávid tudta, hogy mit csináljon, és mit ne csináljon. Próbálj meg. Ha isten rád néz, mit lát? Milyen gondolkodásod van? Vannak elvárásaid vagy kicsik az elvárásaid. Nekünk keresztényeknek kéne a legtöbb ötletünknek és túláradásunknak lennie az életünk minden területén. Azt írja a Biblia, hogy a helyes gondolkodás gyümölcse a BÉKE. Jer 29:11 “békességet és nem romlást tervezek, reményteljes jövőt adok nektek” Ézs 26:3 “akinek szilárd a jelleme, azt megörzöd békében” Igéret a BÉKE. Ha helyes a gondolkodásod, akkor Isten BÉKÉT ad neked. De annyira tudunk Aggódni minden apróságon. Ha későn érünk haza, anyukánk már azonnal aggódni kezd. Vagy egy hosszú útra mész, és nem telefonálsz időben haza, hatalmas aggódás lesz otthon. Tegyük helyre a gondolkodásunkat és legyenek nagyon az elvárásaink. Mert ha aggódunk, akkor ezzel nem oldunk meg semmit. “fogjatok el minden rossz gondolkodást” – ez fog békét hozni.
Azt írja a Biblia, hogy “Isten gondolatai nem a mi gondolatunk és útjai nagyobbak mint a mieink”- Ha szeretnéd megtudni az Isten útját az életedre, akkor Isten gondolatát kell megismernek és nem a sajátodat. Fel kell emelnünk a gondolkodásunkat Istenhez. Isten csak a szellemi dolgokkal foglalkozik? Csak hiányos hited van, hogy Isten csak ezzel foglalkozik. De az ő gondolatai magasabbak mint a miénk. Hogy az imákra válaszok jönnek.

2. terület: KapcsolatokZsolt 26: 4 “Nem ülök hitvány emberek közé, alattomosokkal nem járok együtt” Dávid nagyon egyértelmű és egyenes, amikor leírja, hogy kivel ül le és kivel nem. Hogy kivel veszi körbe magát. Zsolt 1 “boldog az az ember, aki nem jár a bűnösök útján”. A hétköznapjainkban nagyon sok különböző emberrel találkozunk. Az iskolában a tanárokkal, osztálytársakkal, az utcán, vagy munkahelyen, a benzin kúton, egy boltban az eladóval. Olyan emberekkel, akiknek más a gondolkodásuk, a hitük az elmélyük. Kivel vesszük körbe magunkat az életben, kivel vagyunk együtt az életben, kivel ülünk le és csinálunk valamit?! Ők más szinten vannak, és erről a Biblia egyértelműen ír. És az emberek csodálkoznak, hogy nem túláradó az életük! Egy kapcsolatban jöhet túláradó bíztatás, bátorítás, barátság, kihívások, élet, jó kedv. De vannak olyan kapcsolatok, amik ezeknek pont az ellentétje!
Szerintem ez a legnehezebb döntés, amit nem akarunk meghozni. Mert a karrier és az elfogadás túl fontos, hogy nemet tudjunk mondani kapcsolatoknak. Nem az embereket kell megtagadni, hanem amiket csinálnak, amiknek semmi értelme. 2009 nyarán az EG-nek szerveztem az egyik péntek estére egy DINNYE estet. Nem az amire gondolsz először. Nem ettük a dinnyéket, hanem szétvertük őket. Szereztem kb 10 db romlott dinnyét. A srác akitől kaptam őket, megkért, hogy cserébe vigyek el egy hatalmas hordót autóval a közeli lerakóba, mert már tele volt az is romlott dinnyével. Csak egy gond volt, hogy kb 200 kg-s volt és ketten épp hogy megtudtuk emelni. De valahogy be kellett raknunk az autóba. Nagy nehezen sikerütl berakni, de mivel tele volt a hordó, néha kijött belőle az a büdös, romlott dinnye lé. Persze tele volt darázzsal is. No Komment. A lényeg, hogy utána hetekig érezni lehetett az autóban azt a szagot, pedig a kárpítot is kimostam. De mindig amikor beültem reggel az autóba, az az iszonyatos bűzt éreztem csak.“Vannak az életben olyan dolgok, amik ott maradnak” .

Hozzáállások, gondolkodások ott maradnak. 1Kor 15:33 “jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság”. Például ez egy bebizonyított tény, amit te is megnézhetsz otthon: Ha egy rossz almát beteszel a jó almák közé, akkor nem a jó almák fognak a rossz almából jót csinálni, hanem a rossz alma teszi rosszá a jó almákat. Ha bemegyek egy dohányzó helységbe, akkor a többiek mennek ki frissen és üdén semmilyen dohányszag nélkül, vagy én megyek ki úgy, hogy a ruhám dohány szagú lesz? Vagy, egy fogász kiszedi véletlenül sorban az összes ép fogadat, de végül sikerül kiszednie a rossz fogadat is, ez jóvá teszi, hogy kiszedte az összes jó fogadat? Tudom, ez egy kicsit morvid volt:) haha. De bennünk lévő pozitívnak is van hatása a negatívizmus ellen, de azt írja a Biblia, hogy megrontja a jó erkölcsöt. Akikkel leülsz és körbe veszed magadat, azoktól kapsz dolgokat amik ott maradnak.

2 Thessz 3:6 “testvérektől”. Nem is a világról beszél. Akik szellemileg és értelmileg más szinten vannak, hiányt hoznak az életedre. – ha állandóan negatívok, – cinikusok – mindenkinek a barátja akar lenni. – nincs együttérzésük- nem szeretik a gyülekezetüket, Isten testét- kicsi a látásuk- nincsen céljuk- nincs elvárásuk (két embert a közös cél és látás tart össze)

Én személy szerint mindig azt csinálom, hogy nálam okosabb emberekkel veszem körbe magam. Például a médiában olyanokkal, akik inspirálnak és ez túláradást hoz az életemre. Péld 13:20 “aki bölcsekkel jár bölccsé lesz, az ostobák barátja pedig romlottá lesz” Mert ezek a rossz barátok fogják irányítani az életedet. Ezek után már szerintem senki sem csodálkozik, hogy szükölködésben él, és nem a túláradásban. Hozzuk meg a döntést, és ne akarjunk mindenki barátja lenni. Dávid is ezt mondta.

3. terület – A túláradást kell választanunk, nem a hiányt amikor a gyülekezetről beszélünkZsolt 26:8 “Uram, szeretem házadat, ahol laksz, dicsőséged lakóhelyét”. Én nagyon szeretem a KKE.HU-t:) Szeretem benne az embereket, a barátaimat, amiket csinálunk, ahogyan viszonyulunk emberekhez, ahogy szeretjük a várost, szeretem a tanításokat és minden kapcsolatot amivel ez járt és jár! Szeretek a gyülekezetben lenni, az ifikre anno járni, sosem akartam haza menni, senki sem akart haza menni. Sosem volt elég belőle, mindig csak ott akartam lenni. Túláradás jön ki a gyülekezettel való kapcsolatból. És nagyon jó látni fiatalokat az Extrém Generációban, akiknek az élete elkezdett túláradni. Olyan családokat, akiknek az életük egyre jobb. Egyre több bölcsességük, ötletük van. Megváltozott a viselkedésük.

Amikor 2008 nyarán amerikában voltam, a sok szép dolog mellett feltűnt egy nagyon szomorú dolog. Ott csak 1 jele van annak, hogy valaki keresztény. Ez pedig az, hogy vasárnap elmegy gyülekezetbe. Ennyi az összes jele! És amikor ezt megláttam, megkérdeztem magamtól, hogy az én életemben is csak ennyi jele van? Szerintem ezt a kérdést, te is fel tehetnéd magadnak. Mert sok helyen a jele, tudása, nyelvezete meg van. 2Tim 3:5 “a jele ott van, de sosem ismerik meg az igazságot”

Túláradás a gyülekezetből, például ima. 2009-ben kezdtük el szerintem, hogy minden vasárnap összegyűjtjük az összes imakérést és hálaadást és imádkozni fogunk együtt. Én élvezem ezeket az időket. Főleg azt, amikor látom, hogy Isten megválaszolja őket. Itt van néhány, amikre visszatudtam emlékezni:- Geó, Dóri, Móni új lakás és találtak nagyon rövid időn belül- Benjámin – munka Londonban, és kapott munkát nagyon gyorsan- Toma – családi állapotok rendeződtek- Toma lábáért imádkoztunk Vajtán, és utána azonnal tudott már futni is!!!- Dóri – a munkahelyéről kifizették végre- Laci – kapott egy új laptopot- Geo – pénzügyi áldásért imádkoztunk, és fizetés emelést kapott a válság közepén- Anna apukájáért imádkoztunk, akinek agyérgörcse volt, és meggyógyult- Eszti államvizsgájáért, ami 5ös lett és még munkát is kapott mellé- Fruzsi nagynénjéért, aki rákos VOLT, mert meggyógyult!!Mondhatnád azt, hogy ez csak véletlen, mások imádkoztak, meg az orvos tudomány manapság nagyon jó. De nekem vannak olyan elvárásaim ami a gyülekezetből jönnek, hogy azt mondjam, hogy a mi imáink miatt történtek ezek.

A gyülekezetből túláradás jön: bátorítás, tanítás, ima. Magadévá érzed a gyülekeztet? Isten egyházát? Én igen. Épp az előző este beszélgettem valakivel erről, és mondtam neki, hogy én magamévá érzem az egész gyülekezet. Ezt nem akarta elhinni, hogy ilyen nincs, nem hisz benne, hogy ez lehetséges. Azt mondta, hogy az lehetséges, hogy például az ifit vagy gyerek programot, vagy a vasárnapit, de hogy mindet olyan nincs. A válaszom csak az volt, hogy teljes mértékben biztos vagyok ebben, és szerintem ez a baj, hogy túl kevés ember érzi ugyanezt. A kke.hu az én gyülekezetem, de azt szeretném, hogy a tiéd is legyen. Hogy ne azt mond, hogy a Géza gyülijébe megyünk, hanem, hogy az én gyülekezetembe megyünk ma.

4. terület – Hozzáállás a gyülekezetrőlHa nincsenek elvárásaink és rossz a hozzáállásunk. Ha úgy jössz el, hogy mai is csak egy újjabb tanítás lesz, mikor lesz már vége, meg amúgy se szoktak nekem köszönni a gyülekezetbe. Vagy úgy jössz el, hogy vannak elvárásaid, hogy ez lesz a legjobb alkalom az évben, ez már teljesen más… Ha rossz a hozzáállásod, akkor a Géza akármennyi viccet olvashat fel. Érted? Hülye történeteket mondunk el, de ha rossz a hozzáállásod akkor nem ér semmit. És csodálkozol, hogy hiány van az életedben, nem pedig túláradás!

Összegzés:

– Pozitív gondolkodás a túláradásról
– Vedd körbe magad bölcs emberekkel
– Válaszd a túláradást
– A gyülekezetből jön a túláradás
– pozitív hozzáállás és nagy elvárás

(*gyorsan és sokat írtam. Biztosan vannak benne hibák, majd átnézem, ha lesz rá időm, Köszönöm, hogy elolvastad…)

Egy hozzászólás a(z) “hiány VS. túláradás”

  1. Geo szerint:

    Wooow!!! Ez az, ami kell nekem!!! A KKE. az én gyülekezetem!!! Teljesen egyetértek veled Z!!! Fontos, hogy ezeket a dolgokat megtedd!!! A gyülekezet az a ahely, ahol mindent megkaphatslz, amire csak szükséged van(barátok,szeretet,béke,öröm, kiegyensúlyozottság…stb), Isten azt szeretné, hogy az Ő emberei a bőségben éljenek!!! A legjobbat akarja adni nekünk mindenből!!! 🙂

Írj hozzászólást

*