Furcsa, mert a normális nem működik (3) – Vágyak

// június 8th, 2011 // Blog, Rövid üzenet

Furcsa (1) bejegyzés: http://demenyzo.hu/furcsa-%E2%80%93-mert-a-normalis-nem-mukodik-1/

Furcsa (2) bejegyzés: http://demenyzo.hu/furcsa-mert-a-normalis-nem-mukodik-2/

Jézus erőteljes magyarázata: 2 út, széles út ami a pusztulásba vezet, ezen sokan járnak. De van egy keskeny út, amin kevesen járnak. Ez az út az örök élethez vezet. Nem akarunk normálisak lenni, mert a normális, hogy adósságban, szellemileg megtörve élünk. Furcsán élni sokkal jobb. Jézus azt mondja a 1 Pt 1: 16 – „Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” Ez mindig is idegesített, hogy szentnek kell lennem, mert olyan lehetetlennek tűnt számomra. Nagyjából ugyanaz jut az eszembe róla, mint nektek, papok és a bűntelen élet. De ismerem magam, hogy én nem vagyok az. De a Szent egy görög szóból származik, ami azt jelenti: tisztának, különbözőnek lenni. Más szóval, ne legyél ugyanolyan, legyél más, legyél furcsa, legyél különböző. Isten furcsa tanításai a keskeny útra fognak vezetni, és furcsa leszel.

Kinek volt már olyan, hogy tettünk vagy mondtunk valamit, amit később megbántunk? Amikor a normális vágyainknak teret adtunk.

1 jn 2: 16-17 – három különböző vágyról beszél a Biblia:

„Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés (büszkeség), nem az Atyától, hanem a világtól van. A világ pedig elmúlik és annak kívánsága is, de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.” – ezek nem az Atyától valók.

A bibliában rengeteg igében olvashatunk ilyenről.
– a legelején, Ádám és Éva, egyetlen fáról nem ehettek. „annyira szép, nem szeretnéd megkóstolni?” és Éva belemegy.
– Mózes: amikor megöli a katonát, mert mérges volt.
– Dávid király: meglátja másnak a feleségét és megakarja szerezni, és meg is szerezte. Engedett a vágyainak. Ezt teszik a normális emberek.

Ezt látjuk. A normális emberek nagyon sokszor beleesnek abba, hogy azt teszik, amit a vágyaik mondanak. Két dolog, ami nagyon is különbözik a normális és a furcsa emberek között.

  1. Azonnal akarom: a normális emberek azonnal akarnak mindent. Lk 15: 12 – „Atyám, add ki nekem a vagyon rám eső részét” – párkapcsolatban, most akarom béjbiii. Desszertet étkezés előtt, most akarom a fagyit. Kinyitjuk a hűtőt és megesszük a fagyit, pedig tudjuk hogy fogyókúrázunk, de most akarjuk és megesszük az egészet. Majd előkerül a vésztartalék fagyi, és azt is megesszük. Vagy mérges vagy a tanárodra, főnöködre, és írsz egy köremailt, és elküldöd mindenkinek, aztán mikor eljut a főnökhöz is, kirúgnak. Mert úgy cselekedtél, ahogy épp érezted magad. A normális emberek, azt akarnak, amit csak akarnak, méghozzá azonnal akarják kielégíteni a természetes – alapvető vágyaikat.
  2. Normális emberek elcserélik a hosszú időre szóló dolgot, egy azonnali dologra. A jövőbeli nagyságot elcserélik egy jelenlegi vágyra. Jákób és Ézsau története a Bibliából.

Ézsau vadászatból jött meg éhezve, és Jákób épp a konyhában levest készített. Jákób nem adott addig enni Ézsaunak, míg el nem cseréli vele a levest az elsőszülöttségi jogára. Ézsau belement, mert éhezett. „mit ér nekem az elsőszülöttségi jog, ha úgyis meghalok?” (Elsőszülöttségi jog, ami annyit jelentett abban az időben, hogy az elsőszülött fiú 2x akkora örökséget kap, mint a többiek. Ha meghal az apa, akkor ő kerül a család élére. Jákób féltékeny volt Ézsaura, mert ő volt az elsőszülött)

Mi is ilyenek vagyunk. Haza megyünk éhesen, benézünk a hűtőbe, és azt mondjuk: „Ebben a házban nincs mit enni.”. Éhezünk, készek vagyunk rá, hogy meghaljunk. Ézsau is így érkezett haza. Haldoklott. Ezt írja Biblia. De szerintem még kibírta volna 2-3 óráig, vagy 1-2 napig. De abban a pillanatban úgy érezte, mintha.

Ezt kérdezi magától Ézsau: Mire jó nekem az elsőszülöttségi jog? Éhezek éppen. Annyira szeretném azt a tál levest. És akkora hülyeséget csinál. Hogy lehet valaki ennyire rövidlátó? Hogy elcserélte az örökséget egy tál levesre?! Normális emberek minden nap ezt teszik. Minden nap! Egy hosszú távra szóló „örökséget” elcserélnek egy azonnali vágy kielégítésére!

Néhány példa, hogy érthetőbb legyen:

– Amikor egy családapa szereti a gyerekeit, szereti a feleségét, szereti Istent, de amint elmegy egy kocsma mellett, nem bírja megállni.

– Amikor meglátunk valamit egy kirakatban, és muszáj megvennünk, mert ez az új divat, majd veszünk az új cipőhöz új nadrágot, a nadrághoz új felsőt, a felsőhöz új napszemüveget, a napszemüveghez új sapkát, és egyszer csak arra ébredünk fel, hogy több millió adósságunk van.

– Amikor munkát szeretnénk, de a tv és a számítógépes játékok teljesen elveszik minden időnkben, mert épp úgy érezzük, fáradtak vagyunk munkát keresni, vagy bemenni munkába, vagy bemenni az iskolába.

– Vagy könnyű drogokon élünk, ami kielégíti a jelenlegi vágyainkat. 15 éve dohányzunk, mert élvezzük a jelenlegi helyzetet. De ezzel valójában lerövidítik az életüket, és nem fogják megélni, hogy az unokáik felnőnek.

– Vagy úgy döntünk, nem járunk gyülekezetbe, mert inkább a haverokkal lógunk, olyan haverokkal, akikről 5 év múlva semmit sem fogunk tudni.

Normális emberek azonnal akarják, amit akarnak! De a furcsa emberek nem ilyenek!

  1. Később többnyire jobb, mint most. Péld 16: 32 – „többet ér a türelmes ember a hősnél, és az indulatán uralkodó annál, aki várost hódít”.
  2. Furcsa emberek készek feláldozni azt, amit most akarnak, azért amit jobban akarnak a jövőben. Én például nem iszom alkoholt, csak ha valami nagy ünnep van, akkor is csak maximum 1 pohárral, mert látom a környezetemben, hogy mire képes az alkohol. Nem akarok az alkohol miatt több millió adósságot, egy megtört életet és egy véget ért házasságot. És megfogadtam több éve, hogy én ezt nem akarom.

Hogyan tudunk furcsán élni?

A szent szellem segít és vágyakat ad, ami pont az ellenkezője a testi vágyainknak. De amint elkezdünk furcsán élni, a sátán azonnal fel fog ajánlani egy tál levest. Gondoljatok bele, a bibliában végig ez van: Ábrahám, Izsák és Jákób Istenét imádjuk. Ki volt Jákób? A fiatalabb tesó. Ézsaunak kellett volna lennie. Akkor így mondanánk, Ábrahám, Izsák és Ézsau Istenét imádjuk.

Ha olyan életet akarunk, mint a normális embereknek van, akkor tegyük azt, amit a normális emberek tesznek. De ha olyat életet szeretnénk, ami kevés embernek van, akkor azt kell tennünk, amit az a kevés ember tesz!

Legyél őszinték magunkkal, a keskeny úton vagy a széles úton járunk? Azt tesszük, amit a normális emberek tesznek? Senki nem mondja ránk, hogy furcsák vagyunk? Akkor ott valami gond van. Első körben Jézushoz kell fordulnunk, mert „Jézus az Út”, az egyetlen út, ha megszeretnénk találni a keskeny utat. Jézus megtud tisztítani úgy, mintha soha nem követtünk volna el semmilyen bűnt. És ha elkezdjük megélni az Ő tanításait furcsák leszünk, és olyan életünk lesz, amilyen kevés embernek van!

u.i: Spam miatt a hozzászólásokat le kellett sajnos tiltanom. De ha tetszett LIKE-old és küld el ismerőseidnek, barátaidnak. Hiszek benne, hogy ez megváltoztatja sokak életét.

Nem lehet hozzászólni