Tanácsot kérni (3.nap)

// augusztus 21st, 2010 // Blog

Tegnap Isten bölcsességének a fontosságáról tanultunk. Ma megnézzünk, hogy mit mond a Biblia a tanácsot kérni.

Tanácsot kérni

Mi akadályoz meg, hogy tanácsot kérjünk? Két fő oka lehet – büszkeség és a makacsság. A büszkeség oldaláról a kultúránk azt mondja, tanácsot kérni a gyengeség jele. Azt mondják: „Állj meg a két lábadon; nincs szükséged másra, hogy meghozzál döntéseket”. A makacsság: „Ne keverjél össze tényekkel, már kitaláltam miként lesz” formában nyilvánul meg.

Isten arra bátorít, hogy használjuk azt a csodálatos ajándékot, amit a mi érdekünkben adott – isteni tanácsadás. Példabeszédek 19:20-ban olvashatjuk: „Hallgass a tanácsra, és fogadd el az intést, hogy végre bölcs légy!”. Amíg a Példabeszédek 12:15 azt mondja: „A bolond helyesnek tartja a maga útját, a bölcs pedig hallgat a tanácsra”. Tanácsot kérünk, hogy növeljük az ügyre való rálátásunkat, ajánlások és alternatívák segítenek, amikor döntéseket hozunk egy isteni perspektívából.

A tanácsadás forrása

A szentírás: Mit akar a Biblia mondani nekünk ebben a bizonyos témában? A Zsoltárokban olvashatjuk: „Csak a te intelmeidben gyönyörködöm, azok az én tanácsadóim” (Zsolt 119:24) és egy kicsivel később a Zsoltárok 119:98-100, „Bölcsebbé tesz ellenségeimnél parancsolatod, és enyém marad az örökké. Minden tanítómnál okosabb lettem, mert intelmeiden elmélkedem. Értelmesebb vagyok a véneknél, mert megfogadtam utasításaidat.” Példabeszédek elmondja számunkra miért fontos tanácsot kérni, azért mert: „Meghiúsulnak a tervek, ha nincs tanácskozás, de megvalósulnak, ha van sok tanácsadó”. (Péld. 15:22)

A Biblia egy jelentős megjegyzés tesz magáról: „Mert az Ige élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait” (Zsid. 4:12). Az igazságok a Bibliában nincsenek időhöz kötve. Ha a Biblia érthető utasítást ad, hogyan kezeljük a pénzügyeinket, van bennünk annyi, hogy kövessünk Isten szavát. Ha a Biblia nem annyira egyértelmű egy témával kapcsolatban, akkor vessük alá a döntésünket még egy második tanácsadásnak:

Isten embereinek a tanácsai

Bölcsen beszél az igaznak a szája, és a nyelve igazat mond. Isten törvénye van a szívében, nem ingadoznak léptei. (Zsolt. 37:30-31). A keresztények élete nem függetlenség egymástól, hanem egymásrautaltságon egymásért. Isten mindenkinek adott bizonyos képességeket és ajándékokat, de nem adott senkibe minden képességet, hogy ő legyen a legeredményesebb.

Házastársad
Ha házas vagy, az első ember, akitől tanácsot kell kérned az a házastársad, és ahogy ezt teszed megerősödik a kapcsolatod. Légy biztos abban, hogy elkerüld azt a csapdát, amikor megengeded, hogy a szituáció forrása legyen a harcnak és a súrlódásnak. Az, hogy tanácsot kérsz a házastársadtól a tisztelet jele, amikor a pénzügyekről van szó, segít mindkét házastársnak tervezni és felkészülni az előttük álló időre, a jövőjükre.

Szüleid
Ha nem vagy még házas, a szülők egy fontos forrása a tanácsnak. Több évnyi tapasztattal rendelkeznek, és pontosan ismernek téged.

Gyülekezeti vezetők
Akikhez szellemi irányításért fordulunk.

Tapasztalt emberek
A nem keresztényeknek a tanácsait jobb ha megosztod más keresztényekkel is, a biztonságképpen.

Egy tömegnek a tanácsa
Prédikátorok 4:8-12 arról beszél, hogy kettő jobb, mint egy.

Az Úr tanácsa
Mindig fontos, hogy visszavetítsük azokat a tanácsokat amiket kaptál az Úrhoz. Isten egyik neve: „Csodálatos Tanácsos”.

Tanácsok, amiket el kell kerülni

Kerüljétek el a gonosz tanácsát. Számomra a gonosz azt jelenti:”aki olyan viselkedés szerint él, aki Istent semmibe veszi és ellene van”. Ez mind magába foglalja a szerencse játékot, médiumok, spiritiszták és horoszkópok. Került az elfogult tanácsokat – amik pártatlanok és függetlenek. Mikor kapsz egy pénzügyi tanácsot, kérdezd meg magadtól ezeket: „Milyen hasznot húzhat azaz ember az én döntésemből? Hogyan nyerhet és veszíthet ebből a döntésből?”. Ha profittal jár számára a tanácsa, legyél óvatos és értékeld a tanácsát és mindig keress egy második, elfogulatlan véleményt.

És végül…

Mikor hozol egy döntést, lehet hogy segítség, ha elmész egy olyan csöndes  helyre, ahol segítséget kérhetsz a mennyből – a hitedből, a Bibliádból és az imáidból.

Egy hozzászólás a(z) “Tanácsot kérni (3.nap)”

  1. […] – bevezetés 01. nap – A bibliai válasz 02. nap – Bölcsességet keresni 03. nap – Tanácsot kérni 04. nap – Isten része és a mi részünk 05. nap – A sáfárkodás karaktere 06. nap […]

Írj hozzászólást

*