A múlt legyen végre a múlté (2) – Megbocsátatlanság

// szeptember 3rd, 2011 // Blog

Szerintem már mindenkit megbántottak, rosszul bántak vele, olyat mondtak, amik mély nyomot hagytak bennünk. Olyan dolgok a múltból, amin még mindig nem tudtunk túllépni, és még mindig bennünk van a keserűség! Észre sem vesszük, csak hirtelen kijön belőlünk egy indulat, és nem értjük  honnan jött?!

Van valaki, akinek még nem tudtál megbocsátani? Aki megbántott, és még mindig nem rendeztétek a helyzetet?!

Nem akarok lebecsmérelni, lekicsinyíteni annak a fájdalmát, hogy megbántottak. Lehet azt mondod: „De nem tudod, mennyire nehéz, mert nem tudod mit tettek velem!” Hidd el, hogy tudom milyen mikor valaki nagyon-nagyon megbánt.

De miért kell megbocsátanom?

1. mert a megbocsátatlanság nekem fáj // zsid. 12:15 – „…Senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűségnek a gyökere felnövekedve kárt ne okozzon…”

Mit érzel akkor, mikor találkozol azzal az emberrel, aki megbántott téged, és még nem rendeztétek le?! Bennem ilyenkor egy nagyon furcsa érzés van. Megszeretném ölni, de csak egyszer. Megszeretném ütni. Igazából nem tudom leírni az érzést, de nem igazán a szeretet jut az eszembe róla. És többnyire azt várjuk, hogy a másik jöjjön oda, és kérjen bocsánatot, mert ő bántott meg engem, nem én őt. De ez a perc sosem fog eljönni. Hidd el. Lehet, hogy észre sem vette, hogy megbántott. Ő semmit sem tud a te érzéseidről, így ezt csak neked fáj. Pont erről ír a Biblia is! Nem szabad engednünk, hogy a keserűségnek a gyökere kárt okozzon! Ezért kell első sorban megbocsátanunk!

2. mert nekem is szükségem van megbocsátásra // máté 6:14-15 – „Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.”

Mt. 18:30 Egy emberkének elengedték az adósságát, 10 ezer talentum akkoriban! Nem sokat jelent most ez nekünk, de ha átváltjuk mai pénzre, akkor ez 3465 milliárd forint (középárfolyamon). De a király elengedte neki a tartozását. Viszont akinek elengedték a tartozását, neki is tartoztak, de neki csak 100 dénárral, ami kicsivel több, mint 4 millió forint. A király azt kérdezte, hogy nem kellett volna neked is elengednek a másik tartozását, mint ahogy én is elengedtem neked?!

Így fog Isten is! Isten megbocsátott nekem, kegyelmet adott, de sokszor mégsem tudok megbocsátani másoknak! Ha megbocsátok másoknak, akkor Isten is megbocsát nekem!

De hogyan tudok megbocsátani azoknak, akik iszonyatosan megbántottak?

Hogyan tudtál megbocsátani legutóbb, mikor megbántott valaki? Lehet, hogy olyan a személyiséged, mint nekem, hogy könnyen meg tudsz bocsátani bárkinek! De lehet, hogy nehezebben megy, és nagyon nehezen tudtál megbocsátani. Akármilyen nehéz is megbocsátanod, szeretnék adni két tippet, hogy tudsz megbocsátani:

  1. Kezdj el imádkozni azokért, akik megbántottak! (de ne úgy kezdj el imádkozni, hogy bárcsak belé csapna a villám, vagy ütné el egy autó! Kezd el áldani. Jézus a kereszten emlékszel mit mondott? Bocsáss meg nekik! –„ De nem érzem képesnek magamat, hogy imádkozzak azért, akit utálok!” – lehet, hogy ezek az imák nem változtatják meg a másik személyt, de engem megváltoztatnak!
  2. Bocsáss meg úgy, ahogy neked is megbocsátottak, ahogyan Isten is megbocsátott neked. Isten teljesen, feltételek nélkül. Így kell nekünk is! // kol. 3:13 – „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” // harcolj érte, de hányszor?!  7×77 alkalommal (Mt. 18), nem állunk meg a megbocsátásnak!

Ha testi bántalmazásnak vagy az áldozata, akkor elmész onnét, és messziről bocsátasz meg! Nem kell hülyeséget csinálni, nem azt jelenti, hogy engeded, hogy továbbra is bántalmazzanak! Nem érdemeltem meg Isten megbocsátását sem, ők sem fogják, hogy te megbocsátasz nekik.

Írj hozzászólást

*